Trzecie urodziny bloga z Pots de crème
Dwa lata temu: czekoladowe ciasto z piwem Guinness
Pots de crème: czekoladowo-migdałowe kremowe kubeczki
(2 nieduże porcje)
160 ml mleka dowolnego / sojowe, migdałowe
1 łyżka masła migdałowego (lub inne orzechowe)
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
1 żółtko
1 płaska łyżeczka miodu
duża szczypta soli
Mleko podgrzać w rondelku, do gorącego dodać masło migdałowe, posiekaną czekoladę i kakao. Wymieszać na gładki płyn i zdjąć z ognia.
W misce porządnie roztrzepać żółtko z miodem i solą. Na żółtko powoli wlewać mleko czekoladowe, cały czas mieszając trzepaczką.
Żaroodporną formę napełnić do połowy gorącą wodą. Masę wlać do dwóch kokilek/kubeczków do pieczenia i włożyć do formy z wodą. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 st. C i piec przez 30 minut. Wyjąć kokilki przez ściereczkę i ostudzić.
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Udekorować odrobiną mleczka kokosowego lub śmietanki i maliną.
pociekła mi slina .....
OdpowiedzUsuńMi 2 sierpnia minęły cztery ;) Też nie mam pojęcia kiedy ;) Wszystkiego dobrego i pysznego dla Ciebie i bloga ;))
OdpowiedzUsuńojej wygląda mega pyyyysznie :)
OdpowiedzUsuńMooocno czekoladowy *.*
OdpowiedzUsuńOmnomnom :) czekolada zawsze spoko :)
OdpowiedzUsuńgratuluję już 3 lat! życzę oczywiście kolejnych ;)
OdpowiedzUsuńa krem idealny by uczcić tą okazję :) czekoladowe niebo!
czekoladowy deser to coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńa no i gratuluję :*
mozna pominać masło migdalowe?
OdpowiedzUsuńmożna pominąć lub dodać z orzeszków arachidowych sprzedawanych w sklepach, ale bez powinno być ok ;)
Usuńgratuluję i życzę kolejnych wspaniałych lat z blogiem! :)
OdpowiedzUsuńpłynna czekolada *_*