Muffinki czekoladowo-bananowe i gruszkowe z masłem orzechowym
Kto nie lubi słodkich babeczek przybranych kremem ? Odkąd piekę nie spotkałam takiej osoby. Są pyszne, wilgotne i z dodatkami. Uwielbiam robić je na różne okazje, ale również w zwyczajny dzień, kiedy mogę obdarować nimi moich przyjaciół.
Babeczki czekoladowo-bananowe
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 225 g maki pszennej
- 3 łyżki dobrej jakości ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Banany zmiażdżyć widelcem i włożyć do miski. Mikserem z końcówką do ubijania białek miksować banany, cienkim strumieniem wlewać olej i nie przestawać miksować. Dodać jajka i cukier i zmiksować na jednolita masę.
W drugim naczyniu przesiać make i kakao. Dodać sodę oczyszczona. Wymieszać, wlać masę bananowa do maki i szybko wymieszać. Wyłożyć ciasto do papilotek. Włożyć do piekarnika i piec około 15 do 20 minut.
Babeczki z masłem orzechowym i gruszkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 120g cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
- masło orzechowe
Krem do dekoracji
Składniki:
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 180 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- kolorowe barwniki (opcjonalnie)
mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Doradź mi proszę, gdzie dostanę najlepsze papilotki do takich wypieków?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Tesco i się sprawdzają, a wysokie (jak te ciemne)w Ikei, bo z tamtąd mam blaszkę :)
OdpowiedzUsuńNo ja już kupiłem sobie formę silikonową do muffin
OdpowiedzUsuń