Chlebek bananowy z czekoladą
Bardzo aromatyczne ciasto z cynamonem, czekoladą, bananami i duuużą ilością orzechów. Czyż to nie jest idealny zestaw, na pochmurne, jesienne dni?
Ciasto pochodzi z Ameryki, gdzie należy do standardowych pozycji w książkach kucharskich i pieczone jest w formie do chleba. W naszym domu pojawiło się wraz z przyjazdem mojego wujka ze Stanów Zjednoczonych, który to właśnie podał nam ten wspaniały przepis. Enjoy :)
Składniki:
1,5 szklanki mąki dowolnej (używam orkiszową lub żytnią)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru
2 białka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego*
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 duże dojrzałe banany
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0,5-1 szklanki groszków czekoladowych / posiekanej gorzkiej czekolady
*można zamienić na mleko sojowe
W dużej misce ubić mikserem cukier z białkami. Dodać jogurt i masło. Rozgnieść banany, dodać i zmiksować. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Na końcu wsypać orzechy i czekoladki. Podłużną formę nasmarować cienko masłem/olejem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec 50 minut w temp. 180 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz