TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek bananowy z czekoladą


Bardzo aromatyczne ciasto z cynamonem, czekoladą, bananami i duuużą ilością orzechów. Czyż to nie jest idealny zestaw, na pochmurne, jesienne dni?  
Ciasto pochodzi z Ameryki, gdzie należy do standardowych pozycji w książkach kucharskich i pieczone jest w formie do chleba. W naszym domu pojawiło się wraz z przyjazdem mojego wujka ze Stanów Zjednoczonych, który to właśnie podał nam ten wspaniały przepis. Enjoy :) 

Składniki: 
1,5 szklanki mąki dowolnej (używam orkiszową lub żytnią)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli 
1,5 łyżeczki cynamonu 
0,5 szklanki cukru 
2 białka 
0,5 szklanki jogurtu naturalnego*
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 duże dojrzałe banany 
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
0,5-1 szklanki groszków czekoladowych / posiekanej gorzkiej czekolady 

*można zamienić na mleko sojowe

W dużej misce ubić mikserem cukier z białkami. Dodać jogurt i masło. Rozgnieść banany, dodać i zmiksować. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Na końcu wsypać orzechy i czekoladki. Podłużną formę nasmarować cienko masłem/olejem i posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec 50 minut w temp. 180 st. C.



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku