TRYB JASNY/CIEMNY

Koktajl "komórkowej tajemnicy wody"

Koktajl ten pochodzi z diety opracowanej przez dr Howarda Murada. Natknęłam się na nią w pewnej gazecie i postanowiłam wypróbować parę przepisów wymyślonych przez owego lekarza. Cała ta filozofia polega na tym co jeść, aby dobrze nawodnić organizm. Jak się okazuje, nie chodzi tu o wypijanie hektolitrów wody mineralnej, ale o spożywanie produktów, które "uszczelniają" błony komórkowe i zawierają pełnowartościową wodę. 

Powiem szczerze, że koktajl jest pyszny i taki "zdrowy"w smaku, oczywiście w pozytywnym sensie. 
Ale co tutaj się dziwić, po takiej liście składników, ja już czuję się lepiej.  


Składniki: (1 os.)

1/2 szklanki soku z granatów 
1/2 szklanki mleka sojowego lub odtłuszczonego mleka 
1/2 szklanki borówek amerykańskich (mogą być mrożone, ja kupiłam w Tesco) 
1 łyżka siemienia lnianego 
2 łyżki suszonych jagód goji 
3 kostki lodu
można użyć słodzika do smaku, ale ja nie dałam  

Zmiksować najpierw jagody goji i siemię lniane na proszek, potem dodać borówki, a potem resztę składników, aby powstała jednolita masa. 

Suszone jagody goji:  





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku