TRYB JASNY/CIEMNY

Kruche ciasto ze śliwkami


Nie ma to jak kupować śliwki o 7 rano na targu. Rano lecę jak szalona na zakupy, bo przecież sezon śliwkowy się kończy to trzeba kupić. No i co tu zrobić z takimi dojrzałymi śliwkami? Jak dla mnie, najprostsze i najsmaczniejsze ciasto z owocami, które nigdy się nie nudzi.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 czubata łyżeczka startej skórki z cytryny
Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinać w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.na
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wylepić ciastem ( ja piekłam w  okrągłej ceramicznej formie o średnicy 24 cm). Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*. 
Usunąć pestki ze śliwek, włożyć do miski, dodać cynamon, cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. 

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku  lub w mikrofalówce i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzone można posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut 











Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku