TRYB JASNY/CIEMNY

Lemon curd - krem cytrynowy

Dzisiaj z mamą miałyśmy ochotę na naleśniki z serem, takie pachnące cynamonem i przypiekane na patelni. Do przybrania przygotowałyśmy maliny i śmietankę. Brakowało jeszcze tylko jednej rzeczy - lemon curd'u. Ten kwaskowo-słodki krem cytrynowy był przysłowiową wisienką na torcie, tutaj na naleśnikach :)  Ma gęstą konsystencję i niebanalny smak, po prostu zachwyca ! 
Można smarować nim placuszki, gofry, nadziewać ciasteczka, makaroniki, czy przekładać torty, jest po prostu wielozadaniowy :D


Składniki:
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku