Tartaletki z malinami i lemon curdem
Ciasto: (ok 12 sztuk)
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 90 g masła
- 2 małe żółtka
- 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Wypełnienie:
- 4 łyżki twarogu delikatnego (taki całkiem zmielony,prawie jak serek homogenizowany) ja użyłam taki
- 3 łyżki lemon curd (przepis tutaj)
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- dżem z owoców leśnych (może być malinowy, z czarnej porzeczki)
- maliny do przybrania
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Ciasto powciskać do foremek i piec 15-20 min w temp. 180 st. C. Poczekać, aż wystygną i wyjąć z foremek.
Wyglądają przecudnie! Patrząc n nie tęsknię za latem!
OdpowiedzUsuń