Ciasto Marchewkowe z polewą śmietankową
Pysznie wilgotne, z piernikową nutą, w konsystencji podobne do bananowego chlebka (z tej rodziny wypieków). Ciasto jest najlepsze z polewą z kremowego serka,
przepis od mamy
Ciasto:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2-1 szklanki cukru (używam brązowego)
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
4 jajka
2 łyżeczki sody, płaskie
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
opcjonalnie: 1/3 szklanki rodzynek lub żurawiny
*można dodać 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
Utrzeć olej z cukrem i marchewką, dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Do otrzymanego ciasta dodajemy orzechy i cynamon.
Formę o wymiarach ok. 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 45 min. w temp. 180 st. C.
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować, aż masa będzie mieć kremową konsystencję. Posmarować nią dobrze wystudzone ciasto. Przechowywać w lodówce.
Hmm.. długo przeglądałam blog i nie wiedziałam na co się zdecydować, ostatecznie wybrałam marchewkę ;D i w komentarzu pozostawię tylko "MNIAM"!
OdpowiedzUsuńMJ xD
to ciasto jest pyszne, polecam! wczoraj robilam :D
OdpowiedzUsuń