TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto Marchewkowe z polewą śmietankową

Pysznie wilgotne, z piernikową nutą, w konsystencji podobne do bananowego chlebka (z tej rodziny wypieków). Ciasto jest najlepsze z polewą z kremowego serka,

przepis od mamy

Ciasto:
    3 szklanki tartej marchewki 
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1/2-1 szklanki cukru (używam brązowego)
    2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
    4 jajka 
    2 łyżeczki sody, płaskie
    1/2 łyżeczki soli 
    1,5 łyżeczki cynamonu 
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich  

    opcjonalnie: 1/3 szklanki rodzynek lub żurawiny

    *można dodać 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa


    Utrzeć olej z cukrem i marchewką, dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Do otrzymanego ciasta dodajemy orzechy i cynamon. 
    Formę o wymiarach ok. 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 45 min. w temp. 180 st. C.

    Polewa: 
    400g kremowego serka śmietankowego 
    1/2 szklanki cukru pudru 
    łyżeczka ekstraktu z wanilii 



    Wszystkie składniki zmiksować, aż masa będzie mieć kremową konsystencję. Posmarować nią dobrze wystudzone ciasto. Przechowywać w lodówce. 






    Komentarze

    1. Hmm.. długo przeglądałam blog i nie wiedziałam na co się zdecydować, ostatecznie wybrałam marchewkę ;D i w komentarzu pozostawię tylko "MNIAM"!
      MJ xD

      OdpowiedzUsuń
    2. to ciasto jest pyszne, polecam! wczoraj robilam :D

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Polecane posty

    Copyright © Taniec Smaku