TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik piernikowy


Bardzo kremowy sernik, wręcz rozpływa się w ustach. Upieczony na andrzejkowe przyjęcie, jako zapowiedź zbliżających się świąt, gdzie uważam sprawdziłby się jeszcze lepiej. Wyczuwa się piernikowe przyprawy, a spód ciasta zaskakuje smakiem. Więc jeśli robicie listę wypieków na tegoroczne święta, warto rozważyć jego kandydaturę :) 

przepis ze strony moje wypieki

Składniki na spód:
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
50 g masła, roztopionego
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki na spód wymieszać. Spód tortownicy o średnicy ok.20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć ciasteczka w dno i boki. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:
350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
3 łyżki jasnego brązowego cukru
pół szklanki miodu, płynnego
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (do smaku)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem:
Wymieszać 2 łyżeczki kakao z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej i posypać wierzch sernika.



Komentarze

  1. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku