Sernik piernikowy
Bardzo kremowy sernik, wręcz rozpływa się w ustach. Upieczony na andrzejkowe przyjęcie, jako zapowiedź zbliżających się świąt, gdzie uważam sprawdziłby się jeszcze lepiej. Wyczuwa się piernikowe przyprawy, a spód ciasta zaskakuje smakiem. Więc jeśli robicie listę wypieków na tegoroczne święta, warto rozważyć jego kandydaturę :)
przepis ze strony moje wypieki
Składniki na spód:
180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie,
pokruszonych50 g masła, roztopionego
50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki
na spód wymieszać. Spód tortownicy o średnicy ok.20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć ciasteczka w dno i boki. Odstawić do czasu
przygotowania masy serowej.
Składniki na masę:
350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej
dwukrotnie250 g serka mascarpone
3 jajka
3 łyżki jasnego brązowego cukru
pół szklanki miodu, płynnego
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (do smaku)
Wszystkie składniki
zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową
wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60
minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą
noc.
Przed podaniem:
Wymieszać 2 łyżeczki kakao z 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej i posypać wierzch sernika.
wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń