TRYB JASNY/CIEMNY

Cake pops - podstawowe ciasto


W końcu je zrobiłam! Przymierzałam się chyba rok, zanim weszła moda na te śliczne kulki na blogach kulinarnych. Ciasto, które tutaj podaję, pochodzi ze strony Marthy Stewart i jest niebiańsko pyszne. Jest go naprawdę dużo, więc jeśli nie chce wam się robić 60 cake pop'sów to zmniejszcie ilość o połowę lub wykorzystajcie je, tak jak ja, do zrobienia muffinek oraz mini deserków.

Składniki: 
  • 1 1/2 szklanki kakao
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka sody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 1/2 szklanki maślanki 
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka, robełtane 
  • 1 1/2 szklanki gorącej wody 
Nagrzać piekarnik na 180 st. C. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm posmarować masłem i posypać kakaem. 
Wsypać do misy miksera: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek i sól. Po kolei dodawać olej, maślankę, wanilię, jajka i wodę, za każdym razem dobrze miksując. Ubijać, aż ciasto będzie gładkie ok. 2 min. 
Wlać ciasto do formy (z części można zrobić babeczki, bo jest go naprawdę dużo).
Piec 45 minut do suchego patyczka, w połowie obracając ciasto o 180 stopni. Kompletnie wystudzić. Można przyspieszyć studzenie, łamiąc lekko już chłodne ciasto na duże okruchy. 

Krem do wymieszania z ciastem: (na 800 g ciasta)
  • 250g mascarpone 
  • 160g nutelli 
# patyczki plastikowe lub drewniane 
#400 g czekolady (użyłam 200g białej, 200g mlecznej+gorzkiej) do obtoczenia, ale to zawsze podaję w osobnych wpisach na dekoracje cake pops
Ciasto pokruszyć w malakserze (jakimś robocie kuchennym lub nawet rękami). Odważyć 800g, dodać mascarpone, nutellę i dobrze zmiksować z ciastem. Uformować dużą kulę, schłodzić 15 minut w zamrażarce. Wyjąć i odmierzać równe kawałki ciasta np. przy pomocy łyżki do lodów, łyżeczki. Formować z nich kulki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce przez 15 min.
Czekoladę roztopić z jedną łyżeczką oleju na parze wodnej. Przygotować patyczki i wyjąć kulki z zamrażarki. 

Końcówkę patyczka zanurzać w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc do połowy. Układać kulki z patyczkami na blaszce i znowu schłodzić 15 minut. 
Roztopić ponownie czekoladę i wyjęte z zamrażarki kulki zanurzać w niej, czekając, aż skapnie jej nadmiar (można pomagać sobie łyżeczką). Udekorować. 

Uwaga:
Kulki nie mogą być za duże, bo będą spadać z patyczków. Muszą być dobrze ściśnięte.






Komentarze

  1. Mniam! MUszę zrobić ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bajaderki na patyczkach...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie na początku? właśnie się piecze i nie wiem czy wyjdzie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio nie odwiedzałam bloga z braku czasu, przepraszam za opóźnienie.. Tak surowe ciasto ma być bardzo rzadkie, lejące się, to taki typ. Jak się upiecze i wystygnie, wszystko będzie w porządku :) Jak wyszło ?

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku