TRYB JASNY/CIEMNY

Deser wiśniowy z kremem mascarpone


Czasem wystarczy pogrzebać w lodówce, znaleźć parę smakowitych rzeczy i użyć wyobraźni. To prosty sposób na zrobienie pysznego i szybkiego deseru, który sprawi, że będziemy chcieć więcej. Fajnym pomysłem jest użycie słoiczków, a zamknięte można podarować bliskim osobom :) 

Składniki: ( 4-5 średnich słoiczków) 
250 ml śmietany 36% 
250g serka mascarpone 
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 paczki cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny 
8 pełnoziarnistych ciasteczek 
2 łyżki granoli (może być musli ze sklepu) 
1/2 łyżeczki cynamonu 
3 garście mrożonych wiśni 
2 łyżeczki miodu 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Mikserem ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Dodać mascarpone, jogurt, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. 
Ciasteczka pokruszyć na kawałeczki (najlepiej tłuczkiem), dodać musli i cynamon.
Wiśnie umieścić w rondlu z miodem, gotować, aż wypuszczą dużo soku i będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w filiżance w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewać na gotujące się wiśnie, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje odstawić i wystudzić. 

Przygotować słoiczki lub szklanki i nakładać dwiema warstwami krem, wiśnie i ciasteczka. 






Komentarze

  1. super!
    i jak ciekawie w słoiczkach podany ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tego kremu. ;)
    Boże! Te słoiki wyglądają niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie słoiczki z warstwową zawartością. i to jaką! mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na deser,często kupuję mascarpone(w Lidl)do masy śmietanowej,muszę wypróbować tego połączenia z ciastkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlatego kocham takie miejsca, już samymi zdjęciami można się najeść;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku