Deser wiśniowy z kremem mascarpone
Czasem wystarczy pogrzebać w lodówce, znaleźć parę smakowitych rzeczy i użyć wyobraźni. To prosty sposób na zrobienie pysznego i szybkiego deseru, który sprawi, że będziemy chcieć więcej. Fajnym pomysłem jest użycie słoiczków, a zamknięte można podarować bliskim osobom :)
Składniki: ( 4-5 średnich słoiczków)
250 ml śmietany 36% 250g serka mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 paczki cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
8 pełnoziarnistych ciasteczek
2 łyżki granoli (może być musli ze sklepu)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 garście mrożonych wiśni
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mikserem ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Dodać mascarpone, jogurt, sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
Ciasteczka pokruszyć na kawałeczki (najlepiej tłuczkiem), dodać musli i cynamon.
Wiśnie umieścić w rondlu z miodem, gotować, aż wypuszczą dużo soku i będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w filiżance w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewać na gotujące się wiśnie, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje odstawić i wystudzić.
Ależ apetyczny deser!
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńi jak ciekawie w słoiczkach podany ;]
Nigdy nie jadłam tego kremu. ;)
OdpowiedzUsuńBoże! Te słoiki wyglądają niebiańsko!
uwielbiam takie słoiczki z warstwową zawartością. i to jaką! mniam <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na deser,często kupuję mascarpone(w Lidl)do masy śmietanowej,muszę wypróbować tego połączenia z ciastkami.
OdpowiedzUsuńDlatego kocham takie miejsca, już samymi zdjęciami można się najeść;)
OdpowiedzUsuń