Dobry start - owsianka i wariacje na jej temat
Owsianka to właściwie moje ulubione śniadanie. Dlatego, że jest zdrowa, pożywna i mogę dodawać do niej różne dodatki, które komponują się w przepyszną paletę smaków. Na początku chciałam rozdzielić te kompozycje owsiankowe na kilka wpisów, ale stwierdziłam, że zrobię jeden, żeby można było mieć te propozycje w jednym miejscu. Naprawdę polecam wypróbować wszystkie :)
Na gotującą się wodę w rondelku wsypać płatki i gotować na średnim ogniu parę minut, aż płatki napęcznieją. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Przelać do miski.
Powyżej moje najczęstsze dodatki do owsianki.
Składniki na 1 miseczkę mojej owsianki bez dodatków (dodatki opisane są na każdym ze zdjęć):
- 3 łyżki płatków owsianych (czasem mieszam : błyskawiczne, górskie, orkiszowe)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka (u mnie zawsze mleko sojowe) + dolać jeśli będzie za gęsta
Na gotującą się wodę w rondelku wsypać płatki i gotować na średnim ogniu parę minut, aż płatki napęcznieją. Dolać mleko i doprowadzić do wrzenia. Przelać do miski.
Witaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
swietny jest ten post ! :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam , aż ślinka cieknie po brodzie , od jutra owsianka na śniadanie . Pozdrawiam :) Lili
OdpowiedzUsuńKoniecznie, jak zaczniesz, to się już nie uwolnisz :D
Usuńsuper pomysły, koniec z nudną owsianką :-)
Usuń