TRYB JASNY/CIEMNY

Granola piernikowa na bogato


Szukałam i szukałam jakiegoś przepisu na dobrą granolę z mnóstwem dodatków i zimowym aromatem. Niestety znajdowałam jedynie kawałki przepisów, które mnie nie zadowalały. Ale wiadomo, że z pasujących do siebie kawałków zawsze wyjdzie nam jakaś sensowna układanka. Moja jest rewelacyjna, ma nie narzucający się piernikowy smak i wszystkie dodatki jakich poszukuję w musli :) Na zimę idealna, a do owsianki z mandarynką to już w ogóle zwiastuje święta :) Polecam ! 

Składniki (2 średnie słoiki) 
  • 2 szklanki płatków owsianych (dałam 1 górskich, 1 zwykłych) 
  • 1/2 szklanki kokosu 
  • 1/2 szklanki pestek dyni 
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, laskowe) z grubsza posiekanych 
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1/2 szklanki suszonej moreli, posiekanej w małą kostkę 
  • 5 łyżek miodu 
  • 2 łyżki oleju 
Miód rozpuścić w rondelku lub mikrofali i zmieszać z olejem. Wszystkie suche składniki, oprócz żurawiny i moreli, zmieszać w dużej misce, dolać miód z olejem i dobrze wymieszać. Dużą blachę posmarować cienko olejem i wsypać do niej mieszankę. Piec 22 minuty w temp. 150 st. C, co 10 minut mieszając łopatką całą zawartość, żeby się równomiernie przypiekło. Granola powinna być zrumieniona, ale nie przypalona. Wyjąć, ostudzić i dodać do niej żurawinę i morele (można dodać do lekko ciepłej, wtedy owoce się fajnie, lekko zeschną). Wymieszać i przełożyć do słoja.


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku