TRYB JASNY/CIEMNY

Kanapka z łososiem i ziołami


Lubię takie kanapki, na których coś się dzieje. Kiedyś moja koleżanka powiedziała, że je tylko kanapki 'monotematyczne', z samym serem albo z samym ogórkiem. Więc ja określam swoje jako politematyczne, bo uwielbiam jak parę składników łączy się w niepowtarzalny smak. Oczywiście raz na jakiś czas, najdzie mnie ochota na kromkę z serem i pomidorem, ale jak się spróbuje takich różnorodnych połączeń, to już ciężko jest wrócić na utarte szlaki kanapkowej monogamii :) 

Składniki (1 kanapka):
  • 1 kromka chleba orkiszowego (pełnoziarnistego)
  • plaster sera żółtego np. radamera, królewskiego
  • plaster wędzonego łososia 
  • 2 plastry pomidora
  • pocięte listki świeżej bazylii i oregano (pasuje też zielona cebulka)
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki majonezu
Chleb posmarować oliwą i podpiec na suchej teflonowej patelni z dwóch stron. Potem położyć ser, łososia, posmarować majonezem, pomidory i posypać pociętą zieleniną.


Komentarze

  1. Pyszna kanapeczka, z przyjemnością dzisiaj bym taką zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omnomnom... Pyszna, majonezik na łososiu to jest to. :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku