Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą
Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki w świetnej, włoskiej restauracji, w Tarnowie. Włoskie smaki bardzo lubię, jest to właściwie moja ulubiona kuchnia i często pojawia się na moim stole. Postanowiłam odtworzyć tą kompozycję w domu i muszę przyznać, że mi się udało :) Odkryłam również niesamowity smak, jaki nadaje sałatce moje nowe odkrycie - krem balsamiczny, dostępny w ekskluzywnych sklepach, ale robi dużą robotę. Potrzeba nam jeszcze, trochę niecodziennych składników, ale zapewniam was, że warto chociaż raz skusić się na taką przyjemność.
Składniki:(2 porcje)
2 garście sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor, plasterki1/2 awokado, plasterki4 suszone pomidory, pociąć w paski4 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto)kulka mozzarelli
Do podania:
parę cienkich plastrów parmezanuoliwa z oliwekkrem balsamiczny (użyłam densa di balsamico)
Na talerzach ułożyć sałaty, pokrojone warzywa, porwaną na kawałki szynkę. Mozzarellę można układać pokrojoną w plasterki lub porwaną w palcach na średnie kawałki (ja tak zrobiłam). Na wierzch położyć parmezan, polać oliwą i kremem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz