TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Niby karnawał, a ja nie mogę uwolnić się, od robienia tych zdrowszych wypieków, zamiast tych grzesznych, tłustych i smażonych. Po prostu tak mam, że nie zachęca mnie perspektywa smażenia faworków, czy pączków. No to będą ciasteczka i to z moim ukochanym składnikiem - płatkami owsianymi. Myślałam, że wyjdą twarde i zupełnie niezjadliwe. A tu niespodzianka, są cudownie kruche, lekko kremowe przez dodatek masła orzechowego i taaakie dobre ! 
Przepis Marthy Stewart, zmniejszyłam o połowę ilość cukru i czekolady ;)

Składniki (ok. 30 ciastek):
3 szklanki płatków owsianych górskich 
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zwykłą) 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli 
1 szklanka cukru brązowego 
170g masła, miękkiego
2/3 szklanki masła orzechowego
2 jajka 
1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych 
1/2 szklanki chocolate chips (lub gorzkiej czekolady posiekanej)
1/2 szklanki suszonej żurawiny 
Zmieszaj płatki, mąkę, sodę i proszek. Do dużej miski włóż masło, masło orzechowe, cukier i krótko zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj około 3 min. Dodaj suchą mieszankę i miksuj na wolnych obrotach. Na koniec wsyp orzeszki, czekoladki i żurawinę, porządnie wymieszaj. 
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj ciasto najlepiej łyżką do lodów i wyciskaj na papier w odstępach (ok. 2 cm). Piecz 13-15 min. Po wyjęciu zdejmować z blachy i dobrze ostudzić, bo ich struktura musi po upieczeniu jeszcze stwardnieć.



Komentarze

  1. Robię podobne ciasteczka z masłem orzechowym, tylko raczej odwrotnie: więcej mąki, a mniej płatków:)
    Następnym razem zrobię z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka, które zrobiłam według tego przepisu, jak je upiekłam się strasznie rozpłaszczyły albo rozjechały, nie wiem jak to określić. Jak teraz patrzę na twoje ciastka, to są takie ładne i kształtne, a moje mimo odstępów złączyły prawie w jedną masę. Masz pomysł co zrobiłam źle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się zastanawiam, co mogło pójść nie tak, może rodzaj tłuszczu jakiego użyłaś ? Patrzę na składniki i myślę, że mogłoby to być rozpuszczone masło. Mnie zazwyczaj z nim wychodzi, ale jednak chyba powinnam zmienić na dodanie 'miękkiego masła', a nie rozpuszczonego. To mógł być ten składnik. A było chociaż jadalne ? Można pokroić na kawałki :))

      Usuń
  3. Były pyszne w smaku, jedynym problemem było to, że nie utrzymały swojego kształtu :(. A tak to są super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku