Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Przepis Marthy Stewart, zmniejszyłam o połowę ilość cukru i czekolady ;)
Składniki (ok. 30 ciastek):
3 szklanki płatków owsianych górskich 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zwykłą)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
170g masła, miękkiego
2/3 szklanki masła orzechowego
2 jajka
1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
1/2 szklanki chocolate chips (lub gorzkiej czekolady posiekanej)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Zmieszaj płatki, mąkę, sodę i proszek. Do dużej miski włóż masło, masło orzechowe, cukier i krótko zmiksuj. Dodaj jajka i miksuj około 3 min. Dodaj suchą mieszankę i miksuj na wolnych obrotach. Na koniec wsyp orzeszki, czekoladki i żurawinę, porządnie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia. Nakładaj ciasto najlepiej łyżką do lodów i wyciskaj na papier w odstępach (ok. 2 cm). Piecz 13-15 min. Po wyjęciu zdejmować z blachy i dobrze ostudzić, bo ich struktura musi po upieczeniu jeszcze stwardnieć.
Robię podobne ciasteczka z masłem orzechowym, tylko raczej odwrotnie: więcej mąki, a mniej płatków:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zrobię z tego przepisu:)
Moje ulubione! ^^
OdpowiedzUsuńCiasteczka, które zrobiłam według tego przepisu, jak je upiekłam się strasznie rozpłaszczyły albo rozjechały, nie wiem jak to określić. Jak teraz patrzę na twoje ciastka, to są takie ładne i kształtne, a moje mimo odstępów złączyły prawie w jedną masę. Masz pomysł co zrobiłam źle ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiam, co mogło pójść nie tak, może rodzaj tłuszczu jakiego użyłaś ? Patrzę na składniki i myślę, że mogłoby to być rozpuszczone masło. Mnie zazwyczaj z nim wychodzi, ale jednak chyba powinnam zmienić na dodanie 'miękkiego masła', a nie rozpuszczonego. To mógł być ten składnik. A było chociaż jadalne ? Można pokroić na kawałki :))
UsuńByły pyszne w smaku, jedynym problemem było to, że nie utrzymały swojego kształtu :(. A tak to są super :)
OdpowiedzUsuń