Gnocchi pełnoziarniste z sosem grzybowym
Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat gnocchi, czyli włoskich kluseczek, bardzo podobnych do naszych kopytek. Mnie nie trzeba długo przekonywać, gdy w tytule pojawia się słowo "pełnoziarniste". A do tego wyśmienity sos z leśnych grzybów.
Polecam, a przepis z blogu yummy lifestyle.
Składniki:
- ok. 1 kg ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
- 1 jajko
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 120 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Grzyby umyć,
zalać 500 ml ciepłej wody i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować w
wodzie, w której się moczyły, przez ok. 50 minut.
Ziemniaki ostudzić. Na stolnicę wyłożyć
ziemniaki, posypać 3/4 szklanki mąki i dodać roztrzepane jajko. Zacznij
wyrabiać ciasto, powoli ale dokładnie łącząc składniki i dodając
ewentualnie pozostałą część mąki. Pożądana konsystencja to miękkie
ciasto, wilgotne, ale nie lepkie. Ciasto podziel na cztery części. Z
każdej z nich stwórz wałeczki, pokrój na kawałki mniej więcej tej samej
wielkości, najlepiej ok 2 cm. Naciśnij każdą 'kluskę' widelcem, aby
stworzyć charakterystyczne dla gnocchi rowki, w których później zatrzyma
się odrobina sosu.
Grzyby wyjąć z wywaru, pokroić w
cienkie paski (można je także drobno posiekać). Cebulę posiekać i
przesmażyć na maśle. Wlać przecedzony wywar grzybowy na cebulę aż
odparuje do ok. 200 ml objętości. Dodać grzyby i śmietankę rozrobioną z
mąką, doprawić solą i pieprzem, zagotować i wyłączyć.
Gnocchi wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Mieszać
przez chwilę, aby nie przykleiły się do dna garnka, a następnie gotować
do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Podawać na ciepło, polane sosem
grzybowym. Wierzch posypać posiekaną, świeżą zieloną pietruszką.
takie wersji pełnoziarnistej jeszcze nie próbowałam ale wyglada bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania :)
moje smaki. danie prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuńnaprawdę wyglądaja przepysznie, zrobię je i to szybko, przepis dopisuję do listy
OdpowiedzUsuńJestem po prostu zachwycona tym daniem. Uwielbiam wszystko, co jest polane sosem, zwłaszcza grzybowym. A gnocchi należy do moich faworytów jeśli chodzi o "coś" do sosu ;)
OdpowiedzUsuńRowniez zapisuje do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gnocchi, zwłaszcza z sosem ze świeżych borowików:)
OdpowiedzUsuńwlasnie zabieram sie za ten przepis :) ale zastanawiam sie. bo zdwazylam kg ziemniakow przed gotowaniem. po ugotowaniu jest ich 700g. czy ma byc 1kg juz ugotowanych? Czy moge zrobic tak jak jest i uzyc np mniej maki? prosze o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńMa być już ugotowanych, ale tak jak napisałaś najlepiej dodaj mniej mąki i będzie dobrze :)
Usuńzrobilam z tymi co mialam.dodalam chyba z 1 i 3/4 szklanki maki ciasto sie kleilo strasznie.. zrobilam male kluseczki i odstawilam na noc do lodowki. rano kluseczki skleily sie w jedna wielka mase... nie rozumiem. przeciez to ziemniaki i maka dlaczego tak sie stalo? :(
OdpowiedzUsuńHmm ciężko mi powiedzieć, może zależy od typu ziemniaków, jednak przy takiej ilości mąki nie powinny się skleić...
Usuń