Pancakes - amerykańskie naleśniki
Idealne leniwe śniadanie, które rozpływa się w ustach i dostarcza dużo energii. Ten specyficzny smak naprawdę ma coś w sobie. Hasło: pancakes na śniadanie, budzi w domu ożywienie i gotowość do jedzenia. Niepotrzebnie kojarzymy amerykańskie jedzenie z czymś niezdrowym, oni najczęściej za dużo jedzą, a tutaj mamy naleśniki, przy których nie musimy rwać włosów z głowy. A dodatek syropu klonowego sprawia, że są jak z bajki...
Składniki (ok. 14 średnich placków)
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 duże jajka
30g stopionego masła
300ml mleka
masło do smażenia
syrop klonowy do polania
Wsyp do miski mąkę, proszek, sól i cukier. Wmieszaj najlepiej trzepaczką lub łyżką masło, rozbełtane jajka i mleko. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej masło i smaż placki. Lepiej nalewa się ciasto na patelnię z dzbanka. Gdy na górnej powierzchni placków, zaczynają się pojawiać pęcherzyki powietrza, pora je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć jeszcze najwyżej przez minutę.
Układać na talerz i polewać syropem.
definitywnie są jak z bajki!:)
OdpowiedzUsuńAmerykanie mają bardzo fajne śniadaniowe dania: muffiny, pancakes, tosty z masłem orzechowym... To wcale nie musi być niezdrowe, jeśli tylko odpowiednio się do przygotuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klasyczne placuszki :)
dziś zrobiłam naleśniki według Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
zajadaliśmy się, aż nam się uszy trzęsły :)
Cieszę się, że smakowały :))
Usuńzrobiłam wczoraj, pycha mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńpolecam :)))