TRYB JASNY/CIEMNY

Pancakes - amerykańskie naleśniki


Idealne leniwe śniadanie, które rozpływa się w ustach i dostarcza dużo energii. Ten specyficzny smak naprawdę ma coś w sobie. Hasło: pancakes na śniadanie, budzi w domu ożywienie i gotowość do jedzenia. Niepotrzebnie kojarzymy amerykańskie jedzenie z czymś niezdrowym, oni najczęściej za dużo jedzą, a tutaj mamy naleśniki, przy których nie musimy rwać włosów z głowy. A dodatek syropu klonowego sprawia, że są jak z bajki...

Składniki (ok. 14 średnich placków) 
240g mąki 
1 łyżka proszku do pieczenia 
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 duże jajka
30g stopionego masła
300ml mleka
masło do smażenia 
syrop klonowy do polania

Wsyp do miski mąkę, proszek, sól i cukier. Wmieszaj najlepiej trzepaczką lub łyżką masło, rozbełtane jajka i mleko. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej masło i smaż placki. Lepiej nalewa się ciasto na patelnię z dzbanka. Gdy na górnej powierzchni placków, zaczynają się pojawiać pęcherzyki powietrza, pora je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć jeszcze najwyżej przez minutę. 
Układać na talerz i polewać syropem. 
Często, dodatkowo nakładam na talerz jogurt naturalny z musli i dżemem owocowym.


Komentarze

  1. Amerykanie mają bardzo fajne śniadaniowe dania: muffiny, pancakes, tosty z masłem orzechowym... To wcale nie musi być niezdrowe, jeśli tylko odpowiednio się do przygotuje :)
    Uwielbiam takie klasyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś zrobiłam naleśniki według Twojego przepisu
    dziękuję :)
    zajadaliśmy się, aż nam się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wczoraj, pycha mmmmmmmmm
    polecam :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku