Ciasto ze śliwkami i domową czeko-śliwką
Niektórzy w walentynki oczekują czyjegoś ciepłego serca, które ich nie zawiedzie i sprawi, że poczują się szczęśliwi... Ja postanowiłam sama sobie takie zrobić. Więc z mojego serca i walentynkowego natchnienia, powstało gorące i aromatyczne serce, o misji szerzenia miłości i uśmiechu na twarzach innych. Mnie nie zawiodło i mam nadzieję, że wam też przyniesie odrobinę ciepła.
przepis autorski
przepis autorski
Składniki :
- 270g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 190g miękkiego masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400g śliwek (świeżych lub mrożonych)
- 6 sporych łyżek czeko-śliwki (lub wymieszać nutellę z powidłem 1:1) przepis
Kruszonka:
- 10g masła, rozpuszczonego
- 10g mąki
- 10g cukru
- szczypta cynamonu
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem i dodawać porcjami do masła, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać do silikonowej formy w kształcie serca lub okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki śliwek powciskać w ciasto, rozcięciem do góry. Na wierzchu rozsmarować nutellę ze śliwek.
Wszystkie składniki na kruszonkę dać do miski i rozrabiać palcami na okruszki. Posypać nią ciasto. Piec 1 godzinę w temp 180 st. C. Studzić 20 minut, żeby się dało pokroić, ale i tak będzie jeszcze ciepłe.
ale pyszne serducho !
OdpowiedzUsuńaz szkoda jesc, pieknie wyglada !
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam odbdarowywać bliskich słodkimi wypiekami, więc takie serducho jest wg mnie idealne na prezent, szczególnie w walentynki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste ciasta owocowe, ale nie pomyślałabym, żeby dodać do takiego nutellę. Yummy :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zestawienie smaków. Serce...łapie za serce:-)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na ciacho! Ta nutella ze śliwką brzmi bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuń