Omlet z mleczkiem kokosowym
Mleczko kokosowe mam w domu sporadycznie, zazwyczaj gdy robimy kurczaka tikka masala. Zostaje trochę mleczka i wtedy kombinuję, co by tu zrobić z tego niepowszedniego składnika. Często jest to koktajl bananowy, ale dzisiaj mleczko pojawiło się wśród składników na omlet.
Ciasto jest puszyste, a zarazem kruche. Kokosowy smak jest ledwo wyczuwalny, myślę, że przez ten dodatek zmienia się głównie struktura ciasta. A jak komuś będzie jednak mało kokosowo, to spokojnie można polać mleczkiem po wierzchu albo zrobić kokosowy sos z jogurtem naturalnym. Polecam, bardzo dobry :)
Składniki (1 omlet)
2 jajka 2 łyżki mleczka kokosowego (lub zwykłego)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Do podania:
1/2 banana truskawki
syrop klonowy lub miód
serek wiejski + jogurt owocowy (np. brzoskwiniowy)
Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mleczkiem i mąką, wlać do białek i delikatnie rozmieszać do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalać ciasto. Gdy powierzchnia zacznie się ścinać (nie będzie się zlewać), przewrócić dużą łopatką, po ok. 3 min. Smażyć na drugiej stronie, do ścięcia się ciasta.
Podawać z dodatkami.
mam w lodówce puszkę mleczka kokosowego.. to dobrze.:-)
OdpowiedzUsuńmhm ale pysznie (;
OdpowiedzUsuńJak kupię mleczko kokosowe to zrobię taki omlet na pewno! :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealnie wiosenna propozycja w środku zimy!
OdpowiedzUsuńJestem za :)
W wielu różnych daniach używałam tego mleczka, ale w omlecie mi sie jeszcze nie zdarzyło :) Bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńHa, puszka mleczka kokosowego stoi u mnie w szafce od baardzo długiego czasu i czeka na pożyteczne zużycie. Chyba znalazłam swój top przepis na jego wykorzystanie ;)
OdpowiedzUsuńPiękny omlet!! Bardzo apetyczna propozycja śniadaniowa :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ładnie wyszedł. Już dawno nie jadłem takich omlecików na słkodko
OdpowiedzUsuń