TRYB JASNY/CIEMNY

Łosoś w zielonym pesto


Łosoś, jak to ryba dobrze (w)pływa. Humor się trzyma, ale dlaczego te ryby jeść częściej. Dlatego, że zawierają zdrowe kwasy omega-3, które między innymi chronią nasze serce, dobrze wpływają na prace mózgu i wzroku.
Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso, o charakterystycznym, wyraźnym smaku, a dodatek pesto nadaje mu włoskiego aromatu. Myślę, że taką rybkę pokochacie :)

Składniki:
  • 1 kg filetu z łososia (może być mniej)
  • pół średniego słoika zielonego pesto
  • sól 
Łososia umyć i osuszyć. Włożyć do żaroodpornego naczynia, lekko posolić i rozsmarować po nim pesto. Piec 45 min w temp. 180 st.C. 

Komentarze

  1. Szybko, prosto, zdrowo i bardzo smacznie. Wydawać by się mogło, że to niemożliwe, a jednak!

    OdpowiedzUsuń
  2. UWielbiam to połączenie - kiedyś zrobiłam je na zasadzie "mam łososia co mam w lodówce" i od tamtej pory robię taką rybkę często :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś super,często kupuję w Lidl łososia do zapiekanki,wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie uwielbiam ryby w każdej postaci. Nie tylko dorsza - jestem ogromną miłośniczką łososia. Często przygotowuję go według przepisów widniejących pod adresem https://mowisalmon.pl/produkty/ Czy łosoś znajduje się w Twoim jadłospisie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku