Tartaletki z warzywami
Foremki leżały już parę miesięcy i czekały na swoją wypieczoną premierę. Tak jak zapowiadałam, przepis jest wytrawny, zdrowy i taki pyszny, że naprawdę długo się nie zastanawiajcie nad ich upieczeniem. Zaproście dobrych przyjaciół, usiądźcie w przytulnym kącie ze świeczkami i zajadajcie się tartaletkami.
Dodajcie ulubione warzywa i sery, robię z tego, co mam w lodówce :) Bon appétit !
Składniki (6-7 porcji lub jedna duża tarta):
Ciasto:
- 120g mąki pszennej
- 130g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125g masła
- 5 łyżek wody
Nadzienie:
- 6 różyczek brokuła (ok. pół dużego)
- pół dużej czerwonej papryki
- 12 czarnych oliwek
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 50g sera żółtego w kostce typu old amsterdam
- kulka mozzarelli
- 3 łyżeczki zielonego pesto
- sól, pieprz
Mąkę posiekać z lekko miękkim masłem, zrobić konsystencję kruszonki. Dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Brokuły podgotować na odrobinie wody, 2 minuty od zagotowania. wyjąć i pokroić na małe kawałki Paprykę pokroić w paski i na pół, podsmażyć na odrobinie oliwy, pod przykrywką, żeby zmiękła. Pokroić oliwki na połówki.
Mozzarellę pokroić na średnie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać z serem żółtym.
Nastawić piekarnik na 180 st. C. Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 6 części, rozwałkowywać i porządnie wylepiać nim foremki. Jeżeli zostaną skrawki, to je połączyć i wylepiać inne foremki.
Spody nakłuć widelcem i piec ok 15 min. Wyjąć i na każdym rozsmarować po pół łyżeczki pesto. Kłaść plaster mozzarelli, kawałki brokułu, trochę papryki, po 4 połówki oliwek. Naczynka zalać po równo masą jajeczno-serową i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min lub do czasu, aż masa będzie ścięta i zrumieniona.
ale smacznie wyglądają ;d
OdpowiedzUsuńa gdyby z braku małych foremek zrobić jedną dużą tartę? :>
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Ja robię czasem dużą, czasem małe. Po prostu wszystko jest rozdzielone na porcje :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne nadzienie, moje smaki (;
OdpowiedzUsuńTo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńa właśnie dziś zakupiłam foremki :))
OdpowiedzUsuńJedno żółtko do ciasta i nie zapiekać oddzielnie, bo się spalą.
OdpowiedzUsuńRóżnie się robi ciasto kruche, ale z żółtkiem też jest dobre, a co do pieczenia, to różne są piekarniki, z tego co wiem, trzeba skrócić albo wydłużyć czas ;)
Usuń