Grzanki z papryką i serem
Moja przyjaciółka bardzo lubi paprykę i może ją jeść, chyba o każdej porze i ze wszystkim. Jak mamy coś razem upichcić, to zazwyczaj jest tam papryka. Po ostatnim spotkaniu z nią, naszła mnie ochota na paprykowe grzanki. Nie spodziewałam się, że ten dzień zacznie się tak dobrze :)
Dzięki Z. za inspirację :*
Składniki (1 porcja - 2 grzanki)
- 2 kromki chleba (słonecznikowy, żytni, razowy)
- 1 jajko
- 20g tartego sera żółtego, ok. 3 łyżki (tu stary olęder)
- 6 łodyżek szczypiorku
- 1/4 papryki czerwonej
- sól, pieprz
Sos: 2 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki majonezu
W płaskiej misce roztrzepać jajko, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać. Paprykę zetrzeć na tarce lub posiekać w drobną kostkę. Do jajka dodać ser, szczypiorek i paprykę, wymieszać. Konsystencja będzie dość gęsta.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Jedną kromkę umieścić w mieszance, łyżką nałożyć na nią część mieszanki, przyklepać i docisnąć, kromkę położyć na patelni większą ilością masy do dołu i rozłożyć jeszcze ze 2 łyżki mieszanki na górnej, nie obtoczonej stronie.
Z drugą kromką postąpić tak samo. Smażyć po ok. 3-4 min z każdej strony, żeby mieszanka się przykleiła i przypiekła. Podawać na ciepło z sosem.
wyglądają pysznie ;d
OdpowiedzUsuńwszystko co jest z papryka jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł! nigdy bym nie wpadła na takie grzanki!:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że "naj"! Wyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJutro planuję zrobić na śniadanko dla mnie i dla męża w ten czwartkowy wolny dzień :) Ciekawe czy wyjdą
OdpowiedzUsuńZrobiłam, dobre, zawsze jakieś urozmaicenie śniadania, a nie ciągle kanapka z serem i wędliną. Umiliło to nam sobotni poranek :)
UsuńCieszę się, że smakowały, właśnie trzeba sobie czasem urozmaicić to śniadanie, a najlepiej cały czas, najważniejsze, że są chęci :)
Usuń