TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki z ricotty

Ricotta to miękki włoski ser, przypominający nasz twaróg, jednak o subtelniejszym smaku. Jako dodatek do kanapki nie bardzo mi podeszła, ponieważ jej delikatny aromat ginie, wśród dodatków o bardziej wyrazistym smaku. Postanowiłam, więc zrobić z ricotty placuszki, ale takie, żeby to ona była głównym składnikiem, a nie tylko dodatkiem. Wyszły bardzo dobre, bardzo serowe i wreszcie wyciągnęłam z tego włoskiego nieśmiałka, niecny charakterek :)
Podałam na słodko, ale równie dobrze smakują na słono


Składniki (ok. 10 małych placków)
  • 200g sera ricotta
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • jeśli na słodko to 1 łyżka cukru waniliowego

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtko, mleko, mąkę, proszek (cukier) i zmiksować. Wmieszać białko. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, 1 łyżka-1 placuszek, do zrumienienia z obu stron. 
Na słodko np. z jogurtem naturalnym i sosem z truskawek.

Komentarze

  1. Uwielbiam je!
    Mnie tam na kanapkach ricotta smakuje, najlepsza z miodem i pieprzem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia i ciekawy blog :) ja dziś uraczyłam się na śniadanie omletem cesarskim. Zrobiłam go po raz pierwszy i muszę przyznać, że było pysznie. Zapisuję Twoje placuszki do przetestowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować :) jeśli smakują tak jak wyglądają, to na pewno są świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jak wymieszam całe jajko to będzie jakieś przestępstwo;)? Jak sobie pomyślę, że mam do jednego białka wyciągać mikser i budzić moją dzieciarnię z rana to mi się odechciewa takiego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to nic takiego, będą po prostu bardziej zbite, ale ja sama, jak mi się nie chce ubijać białek, to mieszam całość trzepaczką. W plackach to nie będzie jakaś ogromna różnica, jak przy np. biszkopcie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku