Sałatka warstwowa "Gyros"
Smakuje chyba ze wszystkim i o każdej porze. Na zimno, na ciepło, z chlebem lub jako nadzienie do tortilli. Jadłam różne wersje i wszystko zależy od proporcji składników. Jednak na razie, moja okazuje się niezastąpiona... :)
Wpis ponownie prezentuję w odsłonie, która obecnie ratuje mój posiłkowy brak czasu. Zawijam w tortillę i podpiekam na teflonowej patelni, super szybkie i domowe.
Wpis ponownie prezentuję w odsłonie, która obecnie ratuje mój posiłkowy brak czasu. Zawijam w tortillę i podpiekam na teflonowej patelni, super szybkie i domowe.
Składniki (duża miska):
2 filety z kurczakaopakowanie przyprawy Gyros/Kebab
4 cebule
1/4 szklanki keczupu
6 ogórków korniszonych, w kosteczkę
puszka kukurydzy
4-5 łyżek majonezu (kielecki)
pół szklanki jogurtu naturalnego
5 jajek ugotowanych na twardo
pół główki małej kapusty pekińskiej
sos winegret:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli, pieprzu
można dodać oregano
Składniki na sos wymieszać, najlepiej na koniec dodając oliwę.
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Gyros i usmażyć na oleju.
Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie Gyros i usmażyć na oleju.
Cebule pokroić w paseczki, usmażyć na złoto na odrobinie oleju, na koniec dodać keczup i wymieszać.
Jajka przecisnąć przez praskę, sałatę posiekać w paski i wymieszać z sosem winegret.
Układać warstwami:
kurczak
cebula z keczupem
ogórki korniszony
kukurydza
majonez wymieszany z jogurtem
jajka
kapusta
Robię podobną, ale bez jajek i vingrette. Muszę wypróbować Twoją wersję :) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie! :) Twoja sałatka wygląda pięknie. Lubię kurczaka w przyprawie gyros, jami :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA u mnie króluje z cebulką prażoną,wyśmienita!! Agnieszka
OdpowiedzUsuńFajnie, muszę kiedyś wypróbować Twoją wersję ;)
Usuń