TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik bardzo puszysty


Najlepszy lekki sernik jaki robiłam! Leciutki jak chmurka, niczym piankowy twaróg, na który można nałożyć ulubione dodatki. Można zjeść bez wyrzeczeń, bo nie ma spodu z ciasta i zawiera mało cukru. Po prostu czysty, niezakłócony ekstrawaganckimi dodatkami smak i aromat :)

Składniki:
  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1,5 szklanki mleka (można również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
  • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • aromat waniliowy do smaku 
Na wierzch: jogurt grecki, mielone orzechy laskowe
Do podania: sos z mrożonych owoców leśnych z miodem

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową (u mnie dosięgnęła prawie do wysokości foremki). Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC, studzić parę minut w uchylonym piekarniku. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, może popękać, ale to nie przeszkadza. Wystudzić i schłodzić przez min. 3 godziny w lodówce.

Po tym czasie wyrównać nożem na płasko górę (poodcinać wyrośnięte brzegi). Przewrócić sernik dołem do góry (wziąć go sposobem między dwa talerze). Posmarować jogurtem i posypać orzechami. Podawać z sosem.

Sos: 
pół paczki mrożonych owoców leśnych
1 łyżeczka miodu

Do rondelka włożyć mrożone owoce, podlać odrobiną wody, przykryć i gotować, aż rozmiękną i puszczą soki. Na koniec dodać miód i pomieszać.  Wystudzić.

Przepis z moje wypieki - zmodyfikowałam



Komentarze

  1. jak piankowy to proszę duuużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi narobiłaś smaka na sernik! Taki chętnie bym zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam sernika z mlekiem ale patrząc na Twoje zdjęcia chyba warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejuu sernik, uwielbiam! i jeszcze tak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeuroczo wygląda z owocowym kleksem!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda ekstra, narobiłaś mi smaka :)
    a ten sosik owocowy jest kupny, czy robiony ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwo się go robi, a to zaraz podam w przepisie, rzeczywiście mogłam napisać dokładniej:)

      Usuń
  7. ale lekko i puszyście wygląda, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. i takie puszyste serniki właśnie lubię! :) to jest mój faworyt, który zamierzam upiec na Wielkanoc. podam go z lemon curdem, mam nadzieję, że będzie pasował ;) cudny sernik i zdjęcia! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że lemon curd będzie się wspaniale komponował, w ogóle nie wiem co, by nie pasowało do tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to dobrze, że weszłam na Twojego bloga.
    Od jakiegoś czasu "namiętnie" szukam przepisu na puszysty sernik no i chyba w końcu znalazłam ;D

    Ja zamiast sosu/polewy zapiekę na wierzchu piankę, tak jak przy serniku z rosą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a na wierzch mile widziana dowolna dekoracja, pianka, czy beza będzie fajna ;)

      Usuń
  11. Czy mozna dać mleko i śmietankę pół na pół albo nawet 1 szkl śmietanki a 0,5szkl mleka- mam dość suchy twaróg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak zrobić, pół na pół, jeśli twaróg jest chudy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku