Sernik bardzo puszysty
Najlepszy lekki sernik jaki robiłam! Leciutki jak chmurka, niczym piankowy twaróg, na który można nałożyć ulubione dodatki. Można zjeść bez wyrzeczeń, bo nie ma spodu z ciasta i zawiera mało cukru. Po prostu czysty, niezakłócony ekstrawaganckimi dodatkami smak i aromat :)
Składniki:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1,5 szklanki mleka (można również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
- 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- aromat waniliowy do smaku
Do podania: sos z mrożonych owoców leśnych z miodem
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem,
żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować
(masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie
wmieszać do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze
uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową (u mnie dosięgnęła
prawie do wysokości foremki). Piec około 60 - 70 minut w temperaturze
180ºC, studzić parę minut w uchylonym piekarniku. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, może popękać, ale to nie przeszkadza. Wystudzić i schłodzić przez min. 3 godziny w lodówce.
Po tym czasie wyrównać nożem na płasko górę (poodcinać wyrośnięte brzegi). Przewrócić sernik dołem do góry (wziąć go sposobem między dwa talerze). Posmarować jogurtem i posypać orzechami. Podawać z sosem.
1 łyżeczka miodu
Do rondelka włożyć mrożone owoce, podlać odrobiną wody, przykryć i gotować, aż rozmiękną i puszczą soki. Na koniec dodać miód i pomieszać. Wystudzić.
Sos:
pół paczki mrożonych owoców leśnych1 łyżeczka miodu
Do rondelka włożyć mrożone owoce, podlać odrobiną wody, przykryć i gotować, aż rozmiękną i puszczą soki. Na koniec dodać miód i pomieszać. Wystudzić.
Przepis z moje wypieki - zmodyfikowałam
Jak puszek...
OdpowiedzUsuńpiękny ...
OdpowiedzUsuńjak piankowy to proszę duuużą porcję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiaaam !
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaka na sernik! Taki chętnie bym zrobiła :D
OdpowiedzUsuńIdealny!
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam sernika z mlekiem ale patrząc na Twoje zdjęcia chyba warto się skusić :)
OdpowiedzUsuńsliczny!
OdpowiedzUsuńjaki cudowny!!
OdpowiedzUsuńjejuu sernik, uwielbiam! i jeszcze tak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo wygląda z owocowym kleksem!
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra, narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńa ten sosik owocowy jest kupny, czy robiony ??
Bardzo łatwo się go robi, a to zaraz podam w przepisie, rzeczywiście mogłam napisać dokładniej:)
Usuńale lekko i puszyście wygląda, pychotka
OdpowiedzUsuńi takie puszyste serniki właśnie lubię! :) to jest mój faworyt, który zamierzam upiec na Wielkanoc. podam go z lemon curdem, mam nadzieję, że będzie pasował ;) cudny sernik i zdjęcia! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMyślę, że lemon curd będzie się wspaniale komponował, w ogóle nie wiem co, by nie pasowało do tego sernika :)
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że weszłam na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu "namiętnie" szukam przepisu na puszysty sernik no i chyba w końcu znalazłam ;D
Ja zamiast sosu/polewy zapiekę na wierzchu piankę, tak jak przy serniku z rosą ;)
Polecam, a na wierzch mile widziana dowolna dekoracja, pianka, czy beza będzie fajna ;)
Usuńah, wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna dać mleko i śmietankę pół na pół albo nawet 1 szkl śmietanki a 0,5szkl mleka- mam dość suchy twaróg
OdpowiedzUsuńMożna tak zrobić, pół na pół, jeśli twaróg jest chudy :)
Usuń