Śniadanie na zdrowie i spalanie
Dobrze jest polubić takie jedzenie, które pomaga nam w utrzymaniu zdrowia i sylwetki na dobrym poziomie. Dzisiejsze śniadanie jest takim smacznie ukrytym pomocnikiem.
Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który sprawia, że nasz organizm wchłania mniej
tłuszczu wpływając na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega miażdżycy.
Chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom, wspomaga również odporność.
Zachęcam wszystkich do polubienia się z czerwonym grejpfrutem, który jest bardzo smaczny i ma wiele zalet:
usprawnia metabolizm, obniża poziom cholesterolu i sprzyja dobrej pracy
jelit. Jedynie, nie poleca się jeść przy terapiach lekowych.
Jeszcze jedna ciekawostka:
Wpływ grejpfrutów na spadek wagi ciała potwierdziły badania
przeprowadzone w 2004 r. przez dr. Kena Fujioka ze Scripps Clinic w San
Diego. W jego eksperymencie wzięło udział 100
otyłych pacjentów. Część z nich otrzymywała pigułki z ekstraktem z
grejpfruta, piła sok z tego owocu lub jadła jego miąższ. Wszyscy
odżywiali się poza tym jak wcześniej. Po 12 tygodniach
grupa łykająca pigułki schudła średnio o 1,1 kg, zaś osoby z pozostałych
dwóch grup odpowiedni po 1,5 i 1,6 kg . W tym samym czasie grupa
kontrolna, która dostawała placebo, straciła
średnio jedynie 0,2 kg.
Skład śniadania:
- owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1/3 banana i cynamon
- pół czerwonego grejpfruta
- kromka chleba żytniego z masłem orzechowym i dżemem śliwkowym
Bardzo ciekawe to o tym grapefruicie co napisałaś. Czy dotyczy to wszystkich gatunków, czy jakiegoś w szczególności?
OdpowiedzUsuńGłównie chodzi o czerwonego, ten jest najzdrowszy :)
UsuńTo się nazywa idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńidealne, zdrowe śniadanko! wszystko co uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania i wiedziałam zawsze, że są niesamowicie zdrowe, ale o tej odchudzającej moxy grejpfrutów nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńKolejne ciekawe połączenie masła orzechowego, tym razem z dżemem :) Lubię grejpfruty, ale czasem brakuje mi do nich cierpliwości :D
OdpowiedzUsuńWiesz, że nigdy nie jadłam masła orzechowego z dżemem? :)
OdpowiedzUsuńO, a ja jem zawsze z dżemem, bo tak się fajnie smaki łączą. Najlepiej pasują jakieś kwaskowe np. z owoców leśnych, porzeczkowy :)
Usuńpostanowiłam sobie że do świąt zrzucę trochę kilogramów:) więc jutro rano koniecznie biegnę kupić grejpfruty;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wpadłabym na połączenie masła orzechowego z dżemem! Ale zrobiłaś mi smaka, na pewno kiedyś spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńwszystko super, tylko do owsianki się przekonać nie mogę.. ;)
OdpowiedzUsuń