Szpinakowe placuszki z twarogiem
Tak wiem, to kolejne placuszki, ale nie tak znowu, przecież te nie są na słodko, tylko na obiadowo. Super pomysł od Agaty, która z dietetycznymi przepisami trafia prosto w moje gusta. Dobra opcja dla tych, co w poście chcą zjeść lżej i zdrowiej (chociaż zdrowiej to powinno być zawsze).
Składniki (przepis na 1 porcje-ok. 6 placuszków)
150g mrożonego szpinaku2 jaja
pół łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
50 g chudego twarogu
pieprz
1 łyżka mąki żytniej
jogurt i starty parmezan jako dodatek - ilość wg preferencji
Szpinak
rozmrażamy w garnuszku na małym ogniu, a następnie odlewamy nadmiar wody. Do miski
wbijamy 2 jaja, dodajemy mąkę, sól i resztę przypraw oraz jeden zmiażdżony
ząbek czosnku, wszystko razem mieszamy intensywnie trzepaczką. Do
wymieszanych składników dodajemy "pokruszony" twaróg oraz odsączony
szpinak i mieszamy
raz jeszcze, aż ser rozdrobni się na bardzo małe grudki. Smażyć na
odrobinie oleju, 2 łyżki tworzą jeden placuszek.
Podawać z jogurtem naturalnym i startym parmezanem.
Wyglądają przepysznie...
OdpowiedzUsuńjuż wiem, co zjem na obiad w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, tylko zamiast twarożku daję ser pleśniowy. Najlepsze obiadowe placki na świecie ^^
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcie
Jak pięknie zielone! Taki wiosenny, piękny posiłek:)
OdpowiedzUsuńPrzy drugim zdjęcie poczułam się jak w raju! Wspaniałe placuszki i bardzo apetyczny blog:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mmm uwielbiam szpinak! a placuszki prezentują się przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis ;)
ta intensywna zieleń mnie zniewala :) wiosnę czuć w powietrzu..
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
O, jakie to musi być dobre :P
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis?:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest właściwie na jedną porcję - 6 małych placuszków, tak w sam raz na jeden posiłek :)
UsuńRobiłam je dwukrotnie, za każdym razem wyszły przepyszne. Nie sądziłam, że z takich składników można zrobić coś dobrego.
OdpowiedzUsuńMoje uwagi, spostrzeżenia:
- masa wyszła dość rzadka, ale to nie stanowi żadnego problemu, ani przy smażeniu
- ząbek czosnku można zamienić na czosnek granulowany
- całkowity czas przyrządzenia placków zajął mi ok. 30 minut
- jadłam bez żadnej polewy ani jogurtu; boję się, że to zabije ten cudowny smak :'<
- masa kaloryczna wynosi ok. 300kcal w odniesieniu do całego dania
Dziękuję, smacznego.
Dziękuję za uwagi, na pewno komuś się przydadzą, chociaż czas przyrządzania może być krótszy, ale to wiadomo zależy od możliwości uwijania się w kuchni :P Pozdrawiam :))
UsuńA gdybym chciała użyć świeżego szpinaku ile gramów musiałabym dodać?
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy to dobrze oszacuję, mrożony szpinak zachowuje się też inaczej niż taki świeży. Możesz spróbować dać taką szklankę posiekanego szpinaku, tak bym próbowała :)
Usuń