Jajko w koszulce na żytnim chlebie
Jak zrobić idealne jajko w koszulce, nauczyłam się z książki
Julii Child. Do tego potrzebuję jeszcze, bardzo dobrego
chleba, a że nie mam jeszcze wprawy w jego pieczeniu, to kupuję w sklepie.
Nie lubię, po prostu NIE lubię białego, gąbczastego chleba,
a rzekomo „razowe” pieczywo, które jest ciemne, bo barwione karmelem, wprawia
mnie w niesmak. Szukam chleba prawdziwego, takiego na zakwasie, ciężkiego, z
ziarnami i bez posmaku wszelkich chemicznych spulchniaczy… Chodzę, pytam, trudno
znaleźć… W końcu jest ! Wśród wielu „pięknych”, wyrośniętych bochenków, mam
naturalnie ciemnego i pachnącego żytem nieśmiałka. Za to jaki ma smak… Idealny do
mojego jajka w koszulce :)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu winnego
- kromka żytniego chleba na zakwasie
- 2 plasterki szynki
- rukola, rzodkiewka - jakieś warzywa
Chleb posmarować masłem, położyć szynkę, można posmarować majonezem. Położyć jajko i podawać z warzywami.
jeju wygląda genialnie! ostatnio chciałam zrobić, nie wyszło xd ale się nie poddaję :) skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śniadania z jajkiem w koszulce :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robilam jaja w koszulce- wstyd ;p
OdpowiedzUsuńwyglada niesamowicie :) Idealne śniadanie :) Chodzi za mna od dawna :)
OdpowiedzUsuń