Mazurek orzechowo-śliwkowy z czekoladą
-->
100g mąki (tu pełnoziarnista)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
70g miękkiego masła
8 suszonych śliwek (kalifornijskich)
100g gorzkiej czekolady
6 kostek białej czekolady (33g)
40g orzechów włoskich
W święta stawiam na tradycję albo na moją szaleńczą wyobraźnię. Zatem powstał mazurek, do którego będę powracać, bo po prostu jest….. nie potrafię tego wyrazić słowami, więc powiem najprościej, że jest pyszny.
p.s. Nie bójcie się, ostatnio rzeczy, które sama wymyślę wychodzą mi lepiej niż książkowe przepisy :P
Kruchy orzechowy spód :
100g orzeszków niesolonych ziemnych, zmielonych100g mąki (tu pełnoziarnista)
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
70g miękkiego masła
Nadzienie:
300g powideł śliwkowych8 suszonych śliwek (kalifornijskich)
100g gorzkiej czekolady
6 kostek białej czekolady (33g)
40g orzechów włoskich
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Formę o wymiarach ok. 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kulę ciasta rozdrobnić na blaszce i powciskać palcami, żeby powstał cienki spód.
Piec w temp. 190 st. C przez 16 min. Wyjąć i wystudzić.
Na zimnym spodzie rozsmarować powidło. Śliwki pokroić na małe kawałeczki i równomiernie rozłożyć na powidle. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*, jeśli jest za gęsta to dodać trochę gorącej wody. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto, nie musi być całe pokryte, tylko robić takie gęste paski. Tak samo rozpuścić białą czekoladę i łyżką polewać nią miejscami ciasto. Posypać orzechami włoskimi.
*potrzebne są 2 garnki: mniejszy i większy. W większym zagotować 1/3 wody i umieścić na nim mniejszy garnek z czekoladą. Będzie się ona rozpuszczać pod wpływem pary z dołu. Mniejszy garnek, lepiej, żeby nie dotykał wody.
wygląda przecudnie! u mnie nie ma mazurków, bo każdy mówi, że za słodkie ;) chętnie spróbowałabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńspontaniczne przepisy wychodzą najlepiej!
naj ;)
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
wspaniały !!! zapowiada się pysznie :) ciekawe połączenie/przełamanie smaków :)
OdpowiedzUsuńi cudnie zdobiony...
Ps. Zapytałaś mnie kilka dni temu czy do klusek na parze można dodać mąkę pełnoziarnistą... osobiście nigdy nie próbowałam ale myślę że kuchnia jest od tego aby eksperymentować :) proponuję na próbę zrobić 50 na 50 :) tortowa i pełnoziarnista :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!