Owsianka - śliwka z czekoladą
Potrzebuję inną owsiankę, nowy smak, składniki, których
raczej nie dodaję. Znalazłam ją tutaj, w internetowym gąszczu, fantazji kulinarnej
blogerów. A w szafce leżą dwie ogromne gorzkie czekolady, przywiezione z
Austrii, które proszą o konsumpcję. Nie byłam zwolenniczką jedzenia tego typu
słodkości na śniadanie, ale w takiej formie jest to bardzo na miejscu i na
zdrowie.
Albowiem wyczytałam, że gorzka czekolada jedzona parę
razy w tygodniu, w małych ilościach (ok.
2 kostek), zmniejsza ryzyko zawału serca i zawiera antyoksydanty, które
opóźniają procesy starzenia się.
I kolejna nowość, owsiankę gotujemy na wodzie, bez mleka
i potem dodaje się jogurt, co tworzy
kremową całość.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 szklanki wody
- 1 mały jogurt o smaku suszonej śliwki lub naturalny
- Kilka suszonych śliwek
- Kilka orzechów włoskich
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Rozgrzej
patelnię. Wysyp na nią płatki owsiane i praż je przez chwilę, do momentu aż
zaczną wydzielać przyjemny zapach. Ściągnij je z ognia i przesyp do garnuszka.
Wlej wodę, dodaj szczyptę soli i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, aż płatki
wchłoną płyn i lekko zmiękną. Możesz gotować dłużej, w większej ilości wody,
jeżeli lubisz owsianą papkę. Daj płatkom nieco ostygnąć, a następnie zmieszaj
je z jogurtem. Śliwki, czekoladę, orzechy posiekaj drobno i wymieszaj z jeszcze
ciepłą owsianką.
uwielbiam słodkie owsianki o poranku. i ciemną czekoladę..
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie połączenie ;) pychota!
OdpowiedzUsuńideał?
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuń