Owsianka z lodówki
Nie masz rano czasu zrobić śniadania? A może chcesz zjeść
coś zdrowego w pracy, co można łatwo zapakować i przenieść. To wspaniała opcja
na owsiankę bez gotowania, którą trzeba przygotować wieczorem i zostawić na noc
w lodówce. Można dodawać ulubione owoce i przyprawy. Poznacie owsiankę z
całkiem innej strony, jest bardziej orzeźwiająca niż ta na ciepło, ale równie
dobrze zapycha. Przyniosła mi powiew lata, ze słodkim owocowym zapachem.
Składniki (1 słoiczek o pojemności ok. 300ml)
płatki owsiane górskiedowolne mleko
3 łyżki jogurtu naturalnego
można dodać łyżeczkę miodu lub cukru
Dodatki (tutaj):
- 2 kiwi
- 1/3 mango
- ½ banana, łyżka kakao
Do 1/3 wysokości słoiczka wsypać płatki, dodać jogurt i dolać mleko, tak
żeby cała zawartość sięgała teraz do 2/3
wysokości, zakręcić. Potrząsać słoiczkiem, do
wymieszania się składników. Owoce pokroić i powciskać do słoiczka. Wstawić na noc do lodówki. Owoce można dodać od razu lub na drugi dzień, po
wyjęciu z lodówki (chociaż takie zimne chyba lepsze).
# najlepiej wychodzi mi i polecam z mlekiem sojowym, jest wtedy jak pudding. Z krowim mlekiem wychodzi mi zawsze trochę rzadsza.
Owsianki z lodówki są genialne :) Ostatnio sobie taką przygotowałam na uczelnię i nie mogłam się przestać zachwycać :)
OdpowiedzUsuńA Twoje takie letnie, kolorowe, pyszne :)
właśnie nigdy nie mogę się doprosić, żeby domownicy nie wyrzucali zużytych słoiczków :( uwielbiam takie śniadanka :))
OdpowiedzUsuńej ej moze byc boskie ;D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniały pomysł! Nigdy nie myślałam o czymś takim! Ekstra, na pewno takie śniadania będę brała na studia! :)
OdpowiedzUsuńAle fajne! :) Zrobię na pewno. :)
OdpowiedzUsuńwow super pomysł na owsiankę do pracy:)
OdpowiedzUsuńMniam! Wspaniałe, koniecznie dziś wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!! :D
OdpowiedzUsuńmmmm! jak smakowicie i pomysłowo :D
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, zapewne będę próbować :)
OdpowiedzUsuńbrzmi super, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńrobię w najbliższy czwartek! koniecznie. rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! i taka poręczna :)
OdpowiedzUsuńAleż cudowny pomysł! W życiu bym na to nie wpadła i tak myślę, że na jutro do pracy taki słoiczek byłby idealny :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy pomysł! Napewno skorzystam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńta bananowa wyglada bosko :)
OdpowiedzUsuńO tak , najbardziej mi smakowała :)
UsuńAle to, co jedzą psy?
UsuńMożesz jaśniej się wyrazić, bo nie rozumiem pytania ?
UsuńPomysł genialny! A płatki zmiękły? :)
OdpowiedzUsuńZmiękły idealnie, a całość jest tak cudownie kremowa :)
Usuńsuper śniadanie, muszę wypróbować ten przepis, a póki co delektuję się owsianką pieczoną:)
OdpowiedzUsuńjejku genialnie i uroczo! musi być mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńRobię sobie taką owsiankę bardzo często, Tylko klasycznie w miseczce (przykrytej talerzykiem) na śniadanie w domu. Choć często też rano przekładam do słoiczka i zabieram do pracy. Dodaję do niej cynamon, cukier waniliowy i suszone śliwki, trochę orzechów włosków i ziaren słonecznika + garść otrębów! Pycha! Dla mnie nie ma lepszego śniadania ;)
OdpowiedzUsuńTakie lepsze. Potwierdzam. Z lodówki juz nie jem odkąd dostałam zapalenia krtani.
UsuńDobre na lato. Zimą wolę ciepłą.
OdpowiedzUsuńU Sophie Dahl taką widziałam, super rozwiązanie:) I tak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł :) Na pewno wypróbuję. Może nawet zdążę przygotować sobie na jutrzejsze śniadanie.
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, a można ją potem podgrzać w pracy, bo na zimno to chyba nie lubie
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, ale spróbuj na zimno, taka jest naprawdę dobra, inna w strukturze niż te gotowane na ciepło :)
UsuńGenialny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy z podlinkowanie i cieszymy się, że smakowało :) Wersja z mango super!
OdpowiedzUsuńo tym jeszcze nie słyszałam, musi być przepyszne ;) może kiedyś spróbuję, kto wie... ;)
OdpowiedzUsuńpo czym są te słoiczki?:D
OdpowiedzUsuńpo maśle orzechowym Sante :)
Usuńspryciara :)) !!
UsuńDobra jest wersja z kiwi :) ?
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakowała, tylko kiwi musi być takie dobre, dojrzałe ;)
Usuńcześć
OdpowiedzUsuńCześć! :)
UsuńWygląda apetycznie, tylko jak chcesz takie pyszności zostawiać w lodówce na noc to w niej musi być idealnie czysto i pachnąco. Neutralizator zapachów warto mieć w sprayu https://neutralizatoryzapachu.pl/blog/brzydkie-zapachy-jak-z-nimi-walczyc/ jak się regularnie psika to zawsze ładnie w lodówce pachnie.
OdpowiedzUsuńJa w domu do neutralizowania wszelkich nieprzyjemnych zapachów używam jeszcze specjalnych urządzeń nawilżających https://duka.com/pl/agd/nawilzacze-powietrza. Dzięki nim powietrze w pomieszczeniach ma zawsze odpowiednią wilgotność. Zbyt suche powietrze jest niepożądane i może przyczyniać się m.in. do utrzymywania się brzydkich aromatów.
UsuńA trzeba mieć jakieś konkretne ustawienia i temperaturę lodówki, aby taki deser wyszedł? Pytam, ponieważ właśnie będę kupowała nową lodówkę z pomocą strony https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml i wiadomo, że na początek będę miała problem z jej obsługą, bo tak to zawsze wygląda z nowoczesnymi sprzętami.
OdpowiedzUsuń