Batony owsiano-morelowe z nerkowcami
Te owsiane porcje są bardzo
zdrowe, pożywne i zupełnie nie takie jak w sklepach. Bardzo pomagają w stanach
gorszego nastroju, śmiem twierdzić, że nawet lepiej niż czekolada, bo przynajmniej
później nie mamy większego doła przez to, że nam się odłoży w boczki. Są dużo mniej słodkie od tych batonów musli na mleku
skondensowanym.
Mamy tu dużo pysznych
moreli, bogatych w potas, bor, żelazo i błonnik. Chronią przed
nadciśnieniem, chorobą wieńcową, anemią, zaparciami i rakiem. To podobno im
Grecy zawdzięczają długowieczność. Dodaje się tutaj białka, które mogą wam
zostać po zrobieniu domowych lodów. Także można zrobić dwie pyszne rzeczy za
jednym zamachem :D
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
-
1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca (lepiej tych solonych)
- 1 szklanka
posiekanych suszonych moreli
- 1 łyżka startej skórki z cytryny (można też użyć takiej kupnej w proszku)
- 2 białka (ewent. 1 całe jajko)
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Rozpuszczony miód zmieszać z wodą i olejem..
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać 2 ubite na lekką, puszystą piankę białka. Wymieszać na jednorodna masę. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wspaniałe na przekąskę dla każdego;) Pyszne! I bardzo kuszące zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyglądają super i wierzę na słowo, że smakują lepiej niż te sklepowe. A już na pewno są zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńnareszcie batony owsiane bez mleka skondensowanego :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory piekłam tylko batoniki owsiane wg. przepisu Nigelli. Chetnie spróbuję Twoich.
OdpowiedzUsuńZdjęcia doprawdy kuszące!
Pozdrawiam serdecznie.
mniam! muszę zrobić, bo te sklepowe mi nie smakują! wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam domowych, a kupne mi nie smakują, więc może się przekonam :D
OdpowiedzUsuńlooks so yummy!!!
OdpowiedzUsuńMyrrh Goldframe
mniam, zjadłabym :) najlepiej kilka :)
OdpowiedzUsuńYummy! I hope you'll visit my blog!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie i bardzo dobry miałaś pomysł z białkami; dzięki nim można uniknąć cukru jako "zlepiacza" :) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńmmm pychotaa, marzę o nich w tej chwili <3
OdpowiedzUsuńWe looooove this! Looks amazing, will definitely have to try this recipe!
OdpowiedzUsuńox from NYC!
davie+erica
LPFashionPhilosophy
świetne! uwielbiam domowe batoniki a za nerkowcami wprost przepadam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis już zapisany, bo z tego co widzę batoniki zapowiadają się naprawdę smakowicie :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńZrobiłam niedawno, bardzo nam smakowały :) Zamieniłam połowę płatków owsianych na jęczmienne.
OdpowiedzUsuńhttp://przystole.blox.pl/2013/05/Batony-owsiano-jeczmienne-z-morelami-i-nerkowcami.html
Ładnie je zapakowałaś, następnym razem spróbuję z jęczmiennymi :)
Usuń