Gofry belgijskie
Jakie gofry zrobić pierwsze?
Zdecydowanie belgijskie !
Całe to przedsięwzięcie trwało chyba ze dwa miesiące. Odkąd w domu pojawiła się gofrownica, nie mogłam się zdecydować na konkretny
przepis, bo chciałam, żeby te pierwsze, domowe gofry były idealne…
W moim domu zyskały wielkie uznanie, nawet były głosy, żeby
dalej nie szukać, tylko zostać przy tym przepisie. Tak, to były gofry idealne,
ale istnieją jeszcze różne struktury ich ciasta, więc moja droga dopiero
zaczęła się gofrować.
Składniki (ok. 10 gofrów)
1 łyżeczka suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
20 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
300 ml mleka
180 ml wody
115 g rozpuszczonego masła
2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
propozycja dodatków:
bita śmietana wymieszana z jogurtem greckim 1:1
truskawki, borówki amerykańskie
starta gorzka czekolada
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche drożdże, dokładnie mieszamy.
Wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy, łączymy mieszając widelcem lub drewnianą łyżką.
Do gorącej wody dodajemy miękkie masło, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, łączymy z mlekiem. Robimy zagłębienie w
misce z mąką i wlewamy do niej
powoli mleko z wodą i masłem. Wszystko dokładnie miksujemy. Oddzielamy żółtka od
białek i ubijamy białka. Do masy gofrowej
dodajemy najpierw roztrzepane widelcem
żółtka a potem białka – delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką.
bita śmietana wymieszana z jogurtem greckim 1:1
truskawki, borówki amerykańskie
starta gorzka czekolada
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche drożdże, dokładnie mieszamy.
Wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy, łączymy mieszając widelcem lub drewnianą łyżką.
Do gorącej wody dodajemy miękkie masło, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, łączymy z mlekiem.
Odstawiamy na 30
minut, by ciasto odpoczęło. Jest
gotowe, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Rozgrzewamy
gofrownicę. Nakładamy po 2 łyżki ciasta,
smażymy do zezłocenia.
przepis zainspirowany z tej strony.
O jej jakie piękne gofry :)
OdpowiedzUsuńja marzę o gofrach już od kilku miesięcy, ale gofrownicy brak :< jak się uprę to spróbuję w tosterze zrobić :) Twoje wyszły cudnie!
OdpowiedzUsuńja tez chce gofrownice, zameczycie mnie tymi goframi ! bajeczne zdjecia *.*
OdpowiedzUsuńJakie pyszne zdjecie..mniamm
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, kusisz niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, kolorowo i z witaminkami :)
OdpowiedzUsuńale cudeńka:D i te dodatki, mniam:D
OdpowiedzUsuńzrobisz dla mnie takiego gofra? prooszę :>
OdpowiedzUsuńniebiańskie dodatki <3
Jasne, wpadaj kiedy zechcesz, bo to sama przyjemność zrobić komuś takiego gofra :)
UsuńPo prostu cudeńka!
OdpowiedzUsuńOch cudne!
OdpowiedzUsuńJak wszystko pysznie wygląda, piękne zdjęcia, nie jestem wielkim łasuchem, ale jak tu się oprzeć i w dodatku kupiłam dziś borówki w Lidlu w promocji, zabieram się do pracy:)
OdpowiedzUsuńjak takie dobre to lecę do kuchni wypróbować :)- AnnaK81
OdpowiedzUsuńBeda jeszcze lepsze jak sie doda gazowanej wody mineralnej I jedna lyzke maki ziemniaczaczanej. Beda lzejsze. Sa super. Ja w tym tygodniu juz trzeci
OdpowiedzUsuńSpróbuję z Twoją wskazówką, dziękuję ;)
UsuńGofry 'chodziły' za mną już od dobrego tygodnia, więc wyżebrałam gofrownicę i dzisiaj nadszedł ten wielki dzień.
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dokładnie wg przepisu i wyszły FENOMENALNE :). Jeszcze nigdy nie jadłam tak chrupiących z zewnątrz i delikatnych w środku gofrów. Mniamusie po prostu. Dałam tylko mniej masła, ok. 70 gr, bo więcej nie miałam :P. I tak byly przepyszne, nawet suche bez cukru pudru. Pychota. Bardzo dziękuję za przepis i pewnie niedługo znowu będzie u mnie pachnieć goframi. A - mi ich wyszło dużo więcej niż 10 chociaż mam standardową płytkę gofrową. Nie wiem ile dokładnie, bo zostały tylko 2 :).
P.S. Zrobiłam też ciasto w wersji z mąką pełnoziarnistą i na proszku do pieczenia. Te są zupełnie inne i jakoś tylko ja je kąsałam z naszej trójki. Zdecydowanie lepsze są te drożdżowe.
U nas też zostały uznane za najlepsze i to na razie moje ulubione:) Może wyjść więcej, nie pamiętam jak liczyłam, bo były szybko pożerane ;P
UsuńUwielbiam Pani gofry :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia są po prostu przepiękne, aż nie można się oprzeć.
Nie mogę się doczekać lata i tych pięknych jagód :) Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html