Makaron w sosie orzechowym z pieczoną papryką
Zdarzają się takie przepisy, które nas tak intrygują, że nie wiadomo, czy warto je wypróbować. Tak miałam z tym przepisem, znalezionym na white plate. Uwielbiam orzechy, a masło orzechowe to już stały składnik mojego żywienia. Ze zrobieniem tego makaronu zwlekałam chyba rok i wreszcie nastała ta chwila, kiedy stwierdziłam, że przecież trzeba próbować nowych rzeczy. Więc?
Już po pierwszym kęsie (dosłownie!!) czujemy zupełnie nowy smak, taki wyrazisty i niepowtarzalny. Całe to zestawienie, stwarza nam swoistą chwilę dla zapomnienia się, zostawienia całego świata gdzieś daleko, gdzie zostajemy sami z naszym talerzem, który prowadzi nas do świata smakowej magii niczym lustro do przygody Alicji w krainie czarów.
Ależ mnie to natchnęło, ciekawe jakie będą wasze efekty uboczne, działania tego bajecznie pysznego przepisu :)
Składniki (4 porcje):
200g makaronu razowego
3 papryki (czerwona i żółta lub zielona)
1 łyżka nasion sezamu
Sos:
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C. Paprykę myjemy, układamy na kratce do pieczenia i pieczemy 50 minut do czasu, aż skórka będzie ciemna, miejscami nawet czarna.
Składniki sosu miksujemy i odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Paprykę obieramy ze skórki, kroimy na cienkie paski. Makaron mieszamy w garnku z sosem, nakładamy na talerze, dekorujemy paskami papryki, posypujemy sezamem.
A dlaczego tak bała się tego makaronu?
OdpowiedzUsuńBo masło orzechowe kojarzy mi się ze słodkim smakiem, co było czynnikiem ograniczającym dla mojego wyobrażenia tego smaku :P
Usuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńSos wygląda kusząco...
OdpowiedzUsuńTen sos jest po prostu genialny! Uwielbiam wytrawne dania z orzechowa nuta.
OdpowiedzUsuńmmm z takim sosikiem musi być wspaniały ;) pychota!
OdpowiedzUsuńniesamowite ;)
OdpowiedzUsuń