Muffiny z rabarbarem i orzechami włoskimi
Długo nie mogłam zdecydować się na wybór jednych z wielu
muffinek z rabarbarem. Wśród różnych połączeń smakowych, wybrałam to od Marthy
Stewart, która jak zwykle mnie nie zawiodła. Właśnie takich muffinek szukałam,
idealnych, dobrze wyrośniętych i przede wszystkim wilgotnych.
Powróciłam do swoich korzeni, od których zaczęła się moja pasja do pieczenia. Zjeść taką domową babeczkę po wielu miesiącach abstynencji to zaskakująca radość i nasuwające się pytanie, dlaczego na tak długo zaprzestałam ich pieczenia? Zapomniałam jakie jest powołanie takiej muffinki i wreszcie odnalazłam utracony sens ich pieczenia. Otóż łagodzi obyczaje i koi zszarpane codziennością nerwy.
Bardzo polecam, bo wychodzą jak te z idealnych wyobrażeń
o muffinach. Rabarbar oczywiście równoważy słodycz ciasta, które jest
sycące i przepełnione orzechami.
Składniki (8 muffinek):
1 szklanka mąki pszennej½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki brązowego cukru (można dać więcej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
1 jajko, lekko roztrzepane
½ szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
1 kopiasta szklanka pokrojonego rabarbaru
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Posypka:
¼ szklanki brązowego cukru¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki cynamonu
W dużej misce zmieszać składniki suche, w mniejszej
mokre. Wmieszać mokre do suchych, żeby powstała gładka masa. Dodać pokrojony
rabarbar i orzechy. Formę do muf finek wyłożyć papilotkami lub papierem do
pieczenia i nakładać masę do pełna. Zmieszać składniki posypki i rozprowadzić
ją na muf finkach. Piec 25 min w temp. 190 st. C. Dobrze wystudzić, wtedy
lepiej odchodzą od papierków.
Kupiłam wczoraj silikonowe foremki na babeczki jak kupię rabarbar to postaram się je upiec.:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje pyszne wypieki!
OdpowiedzUsuńmuffiny wyglądają cudownie ;)
zjadlabym muffinke =.=
OdpowiedzUsuńAleż one wyglądają! Nie wiem jak to się stało, że nie piekłam jeszcze muffinek z rabarbarem?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Super przepis!
OdpowiedzUsuńRabarbar z orzechami? Ciekawe połączenie, muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakie muffinki to ja zawsze i wszędzie. Cudownie musi się łączyć kwaśny rabarbar z chrupkością orzechów :)
OdpowiedzUsuńchodzac na targ przekonalam sie jak Polacy kochaja rabrabar, kolo 10 juz nigdzie go nie ma ;p
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie! Wygladaja idealnie!!!
OdpowiedzUsuńolaboga! jakie piękne!
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie nie ma rzadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńAni jajek?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za zwrócenie uwagi !!! Już poprawiam :))
Usuń