TRYB JASNY/CIEMNY

Omlet biszkoptowy



Omlet to taki posiłek, kiedy muszę odpocząć od owsianek albo nie mam chleba na kanapki. Ten jest wyjątkowy, bo puszysty jak biszkopt i  raczej polecam w słodkim wydaniu. Utwierdziłam się ostatnio w przekonaniu, że do wszelkich naleśników i omletów, potrzebna jest dobra teflonowa patelnia. Jest to wymóg, który zapewni nam ładny wygląd posiłku, ale przede wszystkim na talerzu nie wyląduje poszarpana, bezkształtna masa wiórów, a foremny i gładziutki placuszek. 











Więc, jeśli nadal męczycie się ze swoimi zdartymi patelniami, to naprawdę polecam zainwestować parę złotych więcej, na dobrą patelnię do naleśników, a wasza hojność zostanie pysznie wynagrodzona :)


Składniki (1 porcja)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • Szczypta soli 
Dodatki
  • Nutella (użyłam domowej)
  • Garść orzechów nerkowca
  • Mała pomarańcza

Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę. Dodać żółtka i krótko wmiksować. Mąkę i mleko wmieszać do masy łyżką, do połączenia się składników. Nie za długo, żeby piana za bardzo nie opadła. Rozgrzać patelnię i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Podanie: omlet posmarować nutellą i posypać orzechami. Pomarańczę rozkroić na dwie części. Jedną połowę obrać, podzielić na cząstki i układać na wierzch. Z drugiej można wycisnąć sok na omleta lub przystroić talerz.









Komentarze

  1. Omlety są super pomysłem na śniadanie :) Ale nigdy nie próbowałam takiego, z dodatkiem mleka. Co ono daje? Nie rozrzedza dodatkowo ciasta?
    A co do patelni to w 100% się z Tobą zgodzę, nie wyobrażam sobie teraz smażyć naleśników na innej patelni niż teflonowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś na śniadanie również miałam omlet biszkoptowy. :) To dobry przerywnik pomiędzy kanapkami, a owsiankami.

      Usuń
    2. Robiłam raz bez mleka i myślę, że jego dodatek sprawia, że omlet jest bardziej taki delikatny, a na wierzchu przy pieczeniu robi się cieniutka skorupka. Jednak jest to tylko łyżka i jakoś bardzo nie rozrzedzi nam ciasta :)

      Usuń
  2. Też kiedyś się zastanawiałam, czemu nie wychodziły mi nigdy penkejki i omlety? A to wszystko wina zdartego teflonu była :) Polecam też gładką patelnię ceramiczną, powłoka nieprzywieralna na niej jest bardziej odporna na zarysowania :)
    Super omlet, z pysznymi dodatkami ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ten omlet, a połączenie domowej nutelli z nerkowcami mmm pysznie:P

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam go <3 z każdym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem omletowym antytalentem i nawet z najlepszą patelnią nie potrafię go zrobić.
    Zawsze żałuję jak widzę takie smakowitości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak omlety to super sprawa ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Arven - nie pisz tak, nie myśl tak - zrób parę razy z różnych przepisów aż Ci wyjdzie a nie wypisujesz tu takie herezje! ;) myślenie w taki sposób jest szkodliwe

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestwty nie wyszedł :( Rozpadł się na kawałki ;/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku