Pełnoziarniste bananowe pancakes
Tradycyjne pancakes na pszennej mące, jedzone jedynie z
masłem i syropem klonowym, są proste, smaczne i zadowalające. Jednak mają one
wiele wariacji, tak samo jak naleśniki z nadzieniem, czy wszelkiego rodzaju
omlety.
Ta propozycja jest u mnie, jak na razie, na pierwszym
miejscu pankejkowego podium. Składniki idealnie współgrają, a pełnoziarnista
mąka nadaje im ciekawego smaku i sprawia, że są bardziej sycące. Jeżeli i wy
poszukujecie swoich śniadaniowych perełek, to zachęcam do przetestowania mojego
laureata :D
Składniki (1 porcja – 3 placki):
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szczypta sody
1/3 szklanki mleka
1 dojrzały banan
1 łyżeczka stopionego masła
Zmieszać razem suche składniki, dodać mleko i masło. Od
banana odkroić parę plasterków i odłożyć na bok, a resztę pociąć na duże
kawałki i trochę ugnieść, nie na zupełną paćkę. Banana dodać do masy i
wymieszać do połączenia się składników. Ważne, żeby były widoczne kawałeczki banana.
Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową i nakładać ciasto. Z podanych składników
powinny wyjść 3 średnie placki. Smażyć na złoty kolor.
Na placki położyć parę plasterków banana, posypać cynamonem i polać syropem klonowym lub miodem.
wyglądają bardzo puchato i smacznie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie są, idealne :D
Usuńoo zjadłabym <33
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńśliczny kubek ! *_*
mniam! pyszności:)
OdpowiedzUsuńczesc... widze , ze dzielimy pasje gotowania .... ja z kolei uwielbiam wloska kuchnie... mam nawet maly kanal na youtubie .. zapraszam do skonsultowania doswiadczen P.S.fajowskie fotki .. .. na youtube jestem pod STYLEBYMISIA buziaki z Wloch
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jedne z moich ulubionych- najmniej skomplikowane, ale za to jaki smak ;)Uwielbiam jak wychodzą takie idealnie pulchniutkie!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje ;) uwielbiam zdrową, prostą kuchnie, chcemy więcej! <3
OdpowiedzUsuńPolecam, ja też uwielbiam i niedługo zacznę więcej działać w tym temacie, bo trochę zastój mi się zrobił :)
UsuńWłasnie dzisiaj pichcę podobne! Zapraszam na mojego bloga http://idaposilki.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńrewelacyjne. Zamiast masła dodałam oleju zwykłego. Myślałam, że brak jajka to jakaś pomyłka ale to nie była pomyłka. Wyrosły mi dorodne ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie te wychodzą mi zawsze przepyszne, a też myślałam, że bez jajka będzie dziwnie, a tu proszę :))
UsuńDziękuję za przepis, dzisiaj będę próbować
OdpowiedzUsuńWygladaja super.brak jajka tez mi sie podoba :) jutro zrobie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast masła dodać olej? Masz często w swoich przepisach stopione masło, ale one jest w tak małych ilościach, że się zastanawiam jak u Ciebie wygląda proces topienia;)
OdpowiedzUsuńMożna dodać olej. Masło roztapiam w kubku w mikrofali lub możesz przed smażeniem placków wrzucić kawałek masła na patelnię, tylko do rozpuszczenia i przelać je od razu do kubka lub miski.
Usuń