Bułki hamburgerowe
Nieodłącznym elementem letnich dni jest dla mnie
grillowanie, wyczekiwane przeze mnie jak na sezon truskawkowy. Na ruszt
trafiają wtedy kurczaki w marynacie z kiwi, soczysta karkówka, łosoś na
cedrowej desce, pełne tacki warzyw i pieczarek w ziołach oraz najlepsze jakie w
życiu jadłam hamburgery.
Jeśli już robimy domowego burgera, to nie kupujmy do
niego sklepowej bułki o dziwnym smaku. Te bułeczki są wprost i-d-e-a-l-n-e, a
powiedział to każdy, kto ich spróbował. Odpowiednio miękkie i pysznie pasujące
do mięsa. Nawet nie będę porównywać do bułek w fast foodach, bo tamtejsze
jedzenie, to wszystko jedna wielka mistyfikacja.
Gorąco polecam, uznałyśmy je z mamą za nasze odkrycie
roku, a przepis zaczerpnęłam ze strony Twoje&Moje, która również godnie je zachwala.
Składniki (10 dużych bułek):
- 500g mąki pszennej (najlepiej typ 450)
- 300 ml mleka
- 10g świeżych drożdży
-
50g miękkiego masła
- 30g (2 łyżki) cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 5g(1 łyżeczka) soli
Na wierzch
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15
minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.
Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Można mrozić, po rozmrożeniu smakują jak świeże. Można podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.
Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Można mrozić, po rozmrożeniu smakują jak świeże. Można podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem.
alez wyrosniete (:
OdpowiedzUsuńTwój blog jest coraz to lepszy!
OdpowiedzUsuńA Hamburger świetny(i zdrowy)
Ela
ale ładnie wyrosły, domowe pieczyw-najlepsze:)
OdpowiedzUsuńprzy następnej okazji robienia hamburgera domowego na pewno wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńALe piękne buły!!! Super!
OdpowiedzUsuńo-ho, a ja wczoraj widziałam podobny przepis na Wypieki z Pasją, i też się do nich przymierzam! :) z tym, że tam były jako hot dogowe... :)
OdpowiedzUsuńprzegladam .. ogladam .. czytam i nadziwic sie nie moge jaki fantastyczny blog :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam