Ciasteczka owsiano-migdałowe
-->
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W jednej misce ubić jajko z cukrem i wanilią. Dodać stopione masło i wymieszać. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Połączyć z mokrymi składnikami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki wielkości orzecha, układać na blasze w kilkucentymetrowych odstępach i delikatnie spłaszczać łyżką. Można posypać posiekanymi migdałami. Piec ok. 10 minut aż się zezłocą. Wystudzić.
Ostatnio moje życie zrobiło się nieco bardziej
skomplikowane, przez jedną zmianę, którą do niego wprowadziłam. Zaczęło się
niewinnie, kiedy zaczęłam prowadzić tego bloga. Zawsze przywiązywałam wagę do
zdrowego odżywiania, ale niezbyt obsesyjnie. Ostatnio zaczynam mieć małego
świra na punkcie tego co trafia na mój stół. Przykładowo, jestem w sklepie i
mam kupić owsiane ciastka do deseru z truskawkami. Oczywiście znajduję dwie,
najbardziej nadające się paczki ciasteczek. Czytam skład i nie zadowala mnie
25% zawartość płatków owsianych i masa dziwnych ulepszaczy. Stwierdzam, że po co mi to, kiedy mogę sama
upiec w 15 min. zdrowe, pełno-owsiane ciastka i co lepsze, dokładnie takie
jakich poszukuję. Kończy się na tym, że w koszyku lądują płatki owsiane,
mielone migdały i wychodzę ze sklepu z brakiem wewnętrznej frustracji. Tym samym znalazłam przepis na najlepsze jak dla mnie ciastka owsiane.
Więc co z tą komplikacją? Na pewno nie ma żadnej dla mojego zdrowia
i samopoczucia ^^
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1 jajko
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- (ew. 1/4 szklanki posiekanych migdałów do posypania)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W jednej misce ubić jajko z cukrem i wanilią. Dodać stopione masło i wymieszać. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Połączyć z mokrymi składnikami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki wielkości orzecha, układać na blasze w kilkucentymetrowych odstępach i delikatnie spłaszczać łyżką. Można posypać posiekanymi migdałami. Piec ok. 10 minut aż się zezłocą. Wystudzić.
źródło z Everyday cooking
uwielbiam owsiane, sama robie w domu ale koniecznie z duza iloscia cynamonu ! (:
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno owsiane ciacha. Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńdo schrupania. lubię owsiane:-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością są świetne, aż chce się chrupać :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie;)
OdpowiedzUsuńa moze byc maka zamiast migdałów ?
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić, bo właśnie często tartymi migdałami zamienia się mąkę, to myślę, że i tutaj jest taki zamysł :)
UsuńA można uzyc margaryne zamiast masła iwona
OdpowiedzUsuńMożna, będą trochę inne w smaku, bo margaryna ma ten swój aromat roślinny, możesz dosypać do nich cynamon lub jakąś przyprawę :))
UsuńPrzepyszne :) Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują ! :)
UsuńCzy ktoś próbował zamienić jajko na np glutek z chia lub siemienia i maslo na olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńMożesz zamienić masło na olej, z siemieniem też powinno być ok, próbowałabym, myślę że i tak się dobrze zapieką, byle zbytnio nie rozrzedzić masy ;)
UsuńUdało się! Są naprawdę pyszne! Idealnie chrupkie <3
UsuńSuper, sama już bym zamieniła masło na olej kokosowy :D
UsuńCiasteczka pyszne ale wyszlo mi tylko siedem. Chyba zrobilam wieksze niz u Ciebie. Dalam olej kokosowy zamiast masla.
OdpowiedzUsuńMożliwe są właśnie te różnice w rozmiarze :)
Usuń