Gofry pełnoziarniste cynamonowe
Zjeść gofra na śniadanie? Czy to nie tak, jak słodycze
przed obiadem? Zdecydowanie nie ! Bo gofry również mogą być zdrowe i pożywne,
bez kalorycznych dodatków. Ta
śniadaniowa propozycja (i nie tylko), którą zainspirowała mnie slyvvia, jest rewelacyjna. Po jednym gofrze
już czuje się nasycenie, ale są takie dobre, że sięgamy po drugiego. Porcja
dwóch takich gofrów, jest dla mnie porównywalna z porcją pancakesów. Nałóżmy na
nie świeże owoce, twarożek, a całość można polać odrobiną syropu, bo ciasto
jest mało słodkie.
Składniki (4 gofry):
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jajko
½ szklanki mleka, dowolnego
2 łyżki rozpuszczonego masła (letniego)
W misce mieszamy mąkę, proszek, sól i cynamon. Dodajemy
jajko, mleko i masło. Wszystko porządnie mieszamy, pomagałam sobie trzepaczką,
żeby nie było grudek.
Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry na złoty kolor (wyszło
mi po około 3 pełne łyżki ciasta na sztukę).
Gofry podałam z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i
cukrem waniliowym oraz z czereśniami. Świetnie smakują polane domowym syropem czekoladowym.
schrupałabym takiego gofra.
OdpowiedzUsuńpiękne! takie idealne
OdpowiedzUsuńwygladaja jak z obrazka ! (:
OdpowiedzUsuńPrzepis ląduje w zakładce "do zrobienia!". Na pewno wypróbuję jak tylko dorobię się tutaj gofrownicy, bo wyglądają obłędnie :D.
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie..aż ślinka cieknie..zapraszam do Gofrowni..
OdpowiedzUsuńale bym zjadła! <3
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to jest to. :)
OdpowiedzUsuńCynamonowych nie jadłam, muszą być pysze :)
OdpowiedzUsuńDawno strasznie nie jadłam, a te Twoje wyglądają taaak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtysiac lat nie jadlam gofrow ;(
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł z tym cynamonem, przy następnej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i cały blog!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Cudnie wyglądają, ja też lubię pełnoziarniste wypieki :-)
OdpowiedzUsuńZapisałam do wypróbowania, pozdrawiam serdecznie :-)
byly pyszne!!!
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis na pełnoziarniste gofry. wychodzą bezbłędne, dziękuję! :-)
OdpowiedzUsuńproszę, a ja jutro wreszcie sobie zrobię, bo dawno nie jadlam :)
UsuńWłaśnie je zjadłam na śniadanie. One są obłędnie pyszne!!!!!!!! Na pewno nie raz jeszcze do nich wrócę, i ten rewelacyjny zapach. Fajnie, że to taki przepis jednoosobowy, akurat dla mnie. Dziękuję za super przepis:)
OdpowiedzUsuńSą szybsze niż drożdżowe, więc na śniadanie jak znalazł :))
UsuńA jakbym chciala zastapic proszek do pieczenia drożdżami ? Jaka bylaby ich proporcja?
OdpowiedzUsuńZamiast tej ilości proszku dodałabym 10g drożdży :) Później odstawić je na 30 min.
UsuńCzy zamiast masła można by było dodać 2 łyżki oleju? Jakoś tak nie chce mi się bawić w roztapianie masła.
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz dodać olej ;)
Usuń