TRYB JASNY/CIEMNY

Lody Jack Daniels z pieczonymi orzechami


Rzadko alkohol jest dla mnie inspiracją na przepis, ale w wypadku wspaniałego aromatu Jack’a Daniels’a, okazuje się on niezastąpioną muzą. Te lody są teraz u mnie na pierwszym miejscu, pobiły snickersa i jogurt z wiśnią. Są PYSZNE !!! Robią się mięciutkie chwilkę po wyjęciu z zamrażalnika, bo alkohol zapobiega zbytniemu zamarzaniu. Smak whiskey jest wyraźnie zaznaczony, ale nie przesadnie. Chrupiące pieczone orzechy, idealnie wtapiają się w masę, nie musimy ich osobno rozgryzać jak ziarno, tylko rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim, aż nie mogłam uwierzyć, że lody mogą wyjść takie dobre :)


Masa lodowa
200 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
3 żółtka
60g brązowego cukru
5 łyżek whiskey Jack Daniels 

Pieczone orzechy
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka białka
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
Szczypta soli
1 łyżka whiskey (Jack Daniels)

Przygotować orzechy:
Orzechy grubo posiekać i wrzucić do miski. Dodać białko i whiskey, wymieszać. Dosypać cynamon, sól i cukier, jeszcze raz dobrze wymieszać. Orzechy wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 160 st. C. Wyjąć, wystudzić, przełożyć do miseczki.

Do rondelka wlać mleko, wsypać 2/3 cukru i zagotować. Cukier powinien się rozpuścić, pomieszać chwilę. Żółtka ubić z pozostałym cukrem w misce, aż powstanie jasna masa.

Małym strumieniem wlewać gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając. Mleko z żółtkami przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się (bo się zwarzy), masa musi lekko zgęstnieć. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką i wyłączyć gaz, gdy masa będzie ją delikatnie oblepiać. Wystudzić.

Do chłodnej masy jajecznej dolać śmietankę i wymieszać. Lody wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć, przemieszać, dodać whiskey i połowę pieczonych orzechów . Wymieszać i wstawić z powrotem do zamrażarki. Co godzinę masę wyjąć i przemieszać. Czynność powtórzyć ok. 3 razy.

Komentarze

  1. canette, ja też chcę takie lody! ;]
    są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jack Daniels nawet od rana, bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis;) Na pewno wart wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu cudowny przepis na loody :D napewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jack Daniels,lody... nie za dużo tej rozpusty na raz? ;D

    muszą smakować mega, z takim smakiem jeszcze się nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś bym napisał, ale moje palce zaniemówiły :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Suuuper! Zapisane do przygotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestes mistrzynia, robisz cudowne rzeczy ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, znam kilku łasuchów którym z pewnością by smakowały :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie uskuteczniam te lody w kuchni :D zobaczymy co z tego wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mam nadzieję, że wyjdą, żeby się whiskey nie zmarnowało :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku