TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka budyniowa z borówkami i prażonymi nasionami

-->

Do niedawna królujące wszędzie truskawki, ustępują miejsca borówkom. Na razie nieśmiało się za nie zabieram, ale koniecznie lądują w owsiance, bo wiadomo, że z nią kombinacji jest do potęgi n-tej. Pysznie wykończone śniadanie, na które jeszcze rano mam ochotę, bo później zaczyna się taki upał, że jedzenie nie jest już tak zachęcające, jak w chłodniejsze dni.


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • Łyżka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • Łyżka pestek dyni
  • borówki
  • Ew. miód lub syrop klonowy do smaku

Rozgrzać suchą patelnie i wsypać na nią orzechy i pestki dyni. Prażyć około 5 min na średnim ogniu, żeby lekko zbrązowiały i powinien unosić się spieczony aromat. Uważać, żeby nie przypalić. Zdjąć nasiona z patelni na bok, na jakiś talerzyk.

Zagotować w rondelku wodę i wsypać płatki. Gotować, aż trochę napęcznieją. W mleku rozmieszać proszek budyniowy i wlewać do gotujących się płatków, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż owsianka lekko zgęstnieje.
Do miseczki wlać owsiankę, posypać borówkami (ja lubię dużo), prażonymi nasionami i ewentualnie dosłodzić.



Komentarze

  1. jejj ale smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już po śniadaniu, choć to bym z chęcią jeszcze wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę ją! jest wspaniała <3 nie mogę się napaczeć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj wlasnie pierwszy raz jadlam budyniowa owsianke, pycha ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Twojej stronce, droga Canette, coraz bardziej lubię owsianki i zdrowe śniadania. Ta wygląda wspaniale ! Dziękuję za takie źródło inspiracji :D

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miłe, dziękuję i zapraszam Cię często, a ja Ciebie równie chętnie odwiedzę :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku