Owsianka budyniowa z borówkami i prażonymi nasionami
-->
Do niedawna królujące wszędzie truskawki, ustępują
miejsca borówkom. Na razie nieśmiało się za nie zabieram, ale koniecznie lądują
w owsiance, bo wiadomo, że z nią kombinacji jest do potęgi n-tej. Pysznie
wykończone śniadanie, na które jeszcze rano mam ochotę, bo później zaczyna się
taki upał, że jedzenie nie jest już tak zachęcające, jak w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- Łyżka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- Łyżka pestek dyni
- borówki
- Ew. miód lub syrop klonowy do smaku
Rozgrzać suchą patelnie i wsypać na nią orzechy i pestki
dyni. Prażyć około 5 min na średnim ogniu, żeby lekko zbrązowiały i powinien
unosić się spieczony aromat. Uważać, żeby nie przypalić. Zdjąć nasiona z
patelni na bok, na jakiś talerzyk.
Zagotować w rondelku wodę i wsypać płatki. Gotować, aż
trochę napęcznieją. W mleku rozmieszać proszek budyniowy i wlewać do gotujących
się płatków, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż owsianka lekko
zgęstnieje.
Do miseczki wlać owsiankę, posypać borówkami (ja lubię
dużo), prażonymi nasionami i ewentualnie dosłodzić.
jejj ale smacznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńJa już po śniadaniu, choć to bym z chęcią jeszcze wszamała :D
OdpowiedzUsuńlubie, oj bardzo lubię:))
OdpowiedzUsuńbiorę ją! jest wspaniała <3 nie mogę się napaczeć :D
OdpowiedzUsuńdzisiaj wlasnie pierwszy raz jadlam budyniowa owsianke, pycha ^^
OdpowiedzUsuńDzięki Twojej stronce, droga Canette, coraz bardziej lubię owsianki i zdrowe śniadania. Ta wygląda wspaniale ! Dziękuję za takie źródło inspiracji :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zosia
To bardzo miłe, dziękuję i zapraszam Cię często, a ja Ciebie równie chętnie odwiedzę :))
Usuń