TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka z truskawkami i miętą

-->

W sezonie truskawkowym, dodaję te czerwone owoce szczęścia, do czego tylko się da. Mogłabym je jeść cały dzień, może dlatego, że sezon trwa tak krótko. Nie lubię jednak monotonii, więc szukam nowych smaków. Chyba nie jadłam dwa razy tej samej rzeczy z mojego bloga, bo tyle jeszcze czeka do wypróbowania, a ja chcę się nimi wszystkimi, jak najszybciej z wami podzielić :) Zapraszam więc na wyśmienitą owsiankę, pachnącą letnim ogrodem.

Składniki:
  • 3 łyżki płatków
  • 1 łyżka otrębów (użyłam granulowanych truskawkowych)
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • garść listków świeżej mięty
  • łyżeczka miodu
  • truskawki

 Listki mięty zalać ½ szklanki mleka. W garnuszku zagotować wodę, dodać do niej płatki i otręby. Gdy wchłoną wodę, wlać pozostałe mleko. Zmiksować blenderem odstawioną miętę z mlekiem. Wymieszać z ugotowanymi płatkami, posłodzić. Dodać pokrojone truskawki.

Komentarze

  1. Ale pyszności! Wszystkie składniki mam, może rano sobie zjem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez mam sentyment do takich domowych przepisów ze starego zeszytu. mam tez przepis na sernik kapłański/ królewski który jest w naszej rodzinie od pokoleń. przechodzi z dziada na pradziada..... wczoraj właśnie taki piekłam. niedługo tez pojawi się na blogu

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie ależ pysznie wygląda ;) truskawki nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna! a może by ją tak do Śniadaniarni?:)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sniadaniarnia

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie, nie powiem (; ciekawi mnie to polaczenie, mieta nie dominowala smakiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też miałam takie obawy, a wyszło bardzo dobre. Mięte było lekko czuć, tak delikatnie, jako dopełnienie smaku, w żadnym razie nie dominowała. Więc bez obaw, nie dostaniemy tutaj gumy orbit na śniadanie :P

      Usuń
  6. woow... ależ śniadanie. cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku