Syrop czekoladowy
Dla niektórych ludzi, nieodłącznym elementem pewnych dań
są sosy, dipy, czy syropy. Jak sos barbecue do karkówki, dip czosnkowy do
łososia, tak czekoladowy syrop do lodów. Ale nie tylko, taki syrop możemy
dodawać do kawy, owoców ze śmietaną, czy polewać słodkie naleśniki.
Pamiętam jak dostałam, nieosiągalny w Polsce sos
czekoladowy, mojej ulubionej firmy Hershey’s i ten syrop, który zrobiłam,
bardzo mi go w smaku przypomina. Trzymajcie go w lodówce, wtedy jest idealnie
gęsty i ma wyrazisty smak.
Składniki (ok. 300ml)
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Wodę przelewamy do rondla. Wstawiamy na gaz, wsypujemy
kakao, dobrze mieszamy. Gdy kakao się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy aż się
rozpuści. Zagotowujemy i zostawiamy tak na około 5-10 minut aż lekko zgęstnieje, uwaga żeby nie wykipiało (możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej i szczyptę soli, ja jednak to pominęłam). Jeszcze raz
mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do butelki. Przechowujemy w
lodówce do 4 miesięcy.
-Po przestygnięciu syrop będzie gęstszy, a po postaniu w
lodówce zamieni się gęsty sos.
Przepis od Justyny :)
No to po powrocie do domu biore sie za sos :) Jak dlugo mozna go trzymac w lodowce?
OdpowiedzUsuńDo 4 miesięcy, ale na pewno skończy się wcześniej :P
Usuńzrobię sobie taki syrop :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić ten sos:) niekiedy brakuje właśnie takiego dodatku do deseru.
OdpowiedzUsuńSos czekoladowy mmm...W dzieciństwie potrafiłam kupić lody tylko po to, żeby do jednej gałki, albo jednej porcji lodów z maszyny, wziąć podwójną lub potrójną, taką właśnie domową, polewą
OdpowiedzUsuńojj pyszny;)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl z tym sosem!
OdpowiedzUsuńuwielbialam gdy w dziecinstwie splywal mi z loda po raczce (:
canette, no wiesz co! ale kusisz.
OdpowiedzUsuńcudowny ten Twój sos.
ale masz świetne pomysły! :D po raz kolejny napiszę, że wypróbuję, niech tylko nauka się skończy :)
OdpowiedzUsuńjaką esencję i ile tej soli? bo nie widzę w składnikach, a chętnie bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńEh, zapomniałam napisać o tym w nawiasie, już jest, dziękuję :)
UsuńTo fakt jest wyśmienity. Muszę znowu go zrobić :)
OdpowiedzUsuńRozpływam się na samą myśl o tym syropie :)
OdpowiedzUsuńPewno musi wspaniale smakować z naleśnikami!
OdpowiedzUsuńWłaśnie chciałam zapytać, jak długo można go przechowywać, ale dojrzałam :) Idealny niemal do wszystkiego. Chętnie dodam go do naleśników z owocami :)
OdpowiedzUsuńPyszny... Gęsty, mocno czekoladowy i wiem co jem, bo nie ma w nim żadnych konserwantów, ani barwników.Polecam. :). Agnieszka.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj! Polecam, przepyszny ;D
OdpowiedzUsuń