Tortille pełnoziarniste
Ciężko będzie mi kupić od teraz tortille ze sklepu. No i zaczyna się… Tak jak było z batonami
musli, tak teraz już będę robić sama w domu tortillę. Bez konserwantów, niegumowatą,
tylko lekko chrupiącą, która ma smak. Polecam, bo warto spróbować zwłaszcza, że
robi się łatwo i szybko (przepis z whole family fare).
Składniki (5 tortilli):
1 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki ciepłej wody
Wsypać suche składniki do miski, dodać oliwę i wodę.
Uformować z ciasta kulę i wyrabiać w rękach, żeby miała gładką strukturę.
Podzielić ciasto na 5 równych kuleczek. Na stolnicy
rozwałkować każdą kuleczkę na bardzo cienkie koło o średnicy ok. 24 cm.
Rozgrzać dużą suchą patelnię i piec placki po kilkadziesiąt sekund z
każdej strony (ok. 20-30s). Nie dłużej, żeby za bardzo nie stwardniały tylko były
elastyczne do zawijania.
Od razu wkładać tortille pod wilgotną ściereczkę.
Od razu wkładać tortille pod wilgotną ściereczkę.
Przechowywać w lodówce w pojemniku lub woreczku do
tygodnia czasu. Powinny odzyskać swoją gibkość po podgrzaniu np. na parze.
Jak to do tortilli świetnie pasują wszelkie dodatki. U mnie była z pieczoną karkówką, sałatą, pomidorem i sosem jogurtowo-majonezowym.
zrobię, zrobię, zrobię! :)
OdpowiedzUsuńWow, świetny pomysł :) zawsze co domowe to lepsze niż kupne. Fajnie, ze wyszły na tyle plastyczne, żeby dały się zawinąć :).
OdpowiedzUsuńo jak ja tego szukałam! wspaniale ;) te ze sklepu są czasem śmierdzące i gumowe! nie ma to jak domowa tortilla!
OdpowiedzUsuńOd dawna chcę zrobić domową tortille, ale boję się, że mi nie wyjdzie :<
OdpowiedzUsuńWiadomo, że domowa lepsza, te ze sklepu są strasznie "gumiaste" :)
pięknie wyglądają! zdjęcia cudne.
OdpowiedzUsuńszukalam swojego przepisu na nie i mam ^^
OdpowiedzUsuńPróbowałam robić i zawsze wychodziła mi w końcu sucha, łamliwa maca :P
OdpowiedzUsuńMuszę podjąć jeszcze jedną próbę, bo Twoje kuszą...
Trzeba spróbować i się zobaczy czy takie rewelacyjne.Pozdrawiam.Magda.
OdpowiedzUsuńPamiętaj, trzeba pilnować czasu na patelni, żeby nie zrobiły się bardzo suche i łamliwe.
UsuńWypróbowałam, nie tyle przepis, co inspirację z użyciem pełnoziarnistej mąki- wszystko na oko. :D Rozwałkowałam je trochę za cienko, przez co wyszło ich dużo, ale połamały się w najcieńszych miejscach. Polecam w celu zmiękczenia zawinąć je w wilgotną ścierkę, były przepyszne, a cały dom pachniał tak pięknie, że nie mogłam uwierzyć, że właściwie podgrzewam na patelni tylko mąkę i wodę! Wspaniała baza do eksperymentów, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jak są za cienkie w pewnych miejscach mogą się kruszyć, wypróbuję następnym razem tą ściereczkę. Pozdrawiam :))
Usuń