Woda różana
Unikalny zapach, niczym drogie perfumy, których
potrzebuję każdego dnia, żeby mieć dobry nastrój. Intensywny smak i pociągający
kolor. Taka jest woda, która wyciągnęła z róży kwintesencję jej smaku i
aromatu. Spotkałam się ostatnio z wieloma ciekawymi przepisami, które zawierały
wodę różaną i byłam tym faktem zaintrygowana. Wyobraźcie sobie wilgotne ciasto,
polane śmietanką, które bajecznie pachnie różą i wprawia nas w stan, jakiego
doświadczamy przy wąchaniu tych wspaniałych kwiatów. A teraz ten ulotny moment
zamykamy w szklanym słoiczku i mamy zapas szczęścia, który może wypełnić naszą
kuchnię, kiedy tylko będziemy mieć ochotę.
Wodę możecie dodawać do ciast, owsianek, koktajli,
kremów. Już niedługo przepisy z jej udziałem :)
Składniki
(na 1/2 litra):
- 125 g
płatków róży jadalnej
- 500 ml
przegotowanej ciepłej wody
- sok z 1/2
cytryny
Umieścić
płatki róż w słoju, zalać je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem cytryny. Odstawić
na 2 dni. Po tym czasie przecedzić wodę do butelki.
Trzymać w lodówce
maksymalnie 2 tygodnie (sprawdzę, czy da się dłużej i napiszę).
Przepis z Everyday cooking
A gdzie zdobędę jadalną różę?
OdpowiedzUsuńTrzeba szukać i pytać na targach albo znajomych ludzi, bo często mają na ogródkach, czy działkach i chętnie się dzielą.
Usuńubolewam nad ty, że w okolicy nie mam róży..ahh rozkoszny kolor i zapewne zapach ;] pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taka woda, muszę tylko znaleźć krzaczek róży z dala od ulicy :)
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała żeby móc zamknąć ten zapach w butelce... niestety ze znalezieniem wystarczającej ilości płatków róży może być ciężko
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja też długo nie miałam dostępu, ale znalazła się pewna miła osoba, która ma na ogrodzie krzaki róży. Może jakieś babcie od koleżanek albo miejscy działkowcy mogą coś mieć :)
UsuńJa mrożę, wtedy można trzymać ile się chce;)
OdpowiedzUsuń