Zielona sałatka
-->
Tyle jest już świeżych i soczystych warzyw, że nie sposób
przejść obok nich obojętnie. Zwłaszcza na targu, ale i w sklepach są już
całkiem dorodne i smaczne okazy. Gdy robię sałatkę, to zazwyczaj wrzucam prawie
wszystko co mam w kuchni. Ostatnio jednak do miski trafiły same zielone
składniki, które wyglądają razem jak prawdziwe dobrodziejstwo, roślinnej
natury. Po ukończeniu nie mogłam się jednak obejść, bez moich ukochanych
suszonych pomidorów, które zazwyczaj lądują w moich sałatkach. Są po prostu
obłędne, a jeżeli ich nie próbowaliście to już pora. Nadają czerwonego akcentu
i smaku, który wieńczy moje dzieło :)
Składniki (4 porcje):
- 2 garście liści szpinaku (ok. 100g)
- 1 garść rukoli
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średnie ogórki (gruntowe, te mniejsze)
- 2 łyżki soku z cytryny
- Ew. 5 suszonych pomidorów
- Oliwa z oliwek do podania
Szpinak opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze części i włożyć
do miski. Dodać rukolę, pokrojone w paski awokado, kapary i kiełki. Ogórki
obrać, przekroić wzdłuż i na plasterki, dodać do sałatki. Polać sokiem z
cytryny. Suszone pomidory pokroić w średnie paski i ułożyć na wierzchu, podawać
z oliwą.
U mnie była dodatkiem do obiadu, łososia teriyaki z czosnowo-ziołowym dipem.
ooooh, uwielbiam takie sałatki ! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidory, dopiero w tej wersji przekonalam sie do najbardziej znienawidzonego w dzieciństwie warzywa ;)
OdpowiedzUsuńwyglada bosko!!! Salatka musi byc pyszna i lekka - napewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńpycha, pycha!! ♥
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie sałatki! ale wspaniale i apetycznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńMasz rację suszone pomidory są naprawdę obłędne. Sałatka wygląda cudownie, a na dodatek musi być bardzo zdrowa!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuń