TRYB JASNY/CIEMNY

Bruschetta z pomidorami


Przekąska prosto z rozgrzanych Włoch, które doskonale rozumieją nas w te upały. Bruschetta (czyt. brusKEta) to lekka i szybka, a w dodatku aromatyczna grzanka, która ląduje ostatnio codziennie w domowym menu. Różnie się je podaje, ale ja postawiłam na tradycyjną wersję i z dodatkiem mozzarelli, polecam :D


Składniki (2 grzanki):
  • 2 kromki chleba (najlepiej bagietka, ciabatta lub jakiś włoski)
  • średni pomidor
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • mozzarella

Pomidory pokroić w kosteczkę (jeżeli wam się chce, to lepiej będzie je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Bazylię posiekać i wrzucić razem z pomidorami do miseczki, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Odstawić. Kromki posmarować oliwą i podpiec na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, żeby się zarumieniły (można też włożyć do nagrzanego piekarniku, jest szybciej przy większej ilości porcji). Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim każdą grzankę. Nałożyć pomidory i kawałeczki mozzarelli.


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku