TRYB JASNY/CIEMNY

Muffiny owsiane z borówkami amerykańskimi


Wchodzę do sklepu, zmierzam na stoisko z owocami, a tam wielkie, dorodne, kosze borówek amerykańskich! Normalnie nie da się przejść obok nich obojętnie, a na ich widok już wiedziałam, jaki przepis czeka w pogotowiu.


A teraz pędźcie do sklepu po borówki, bo te muffiny są N-I-E-Z-I-E-M-S-K-I-E ! No i mam swoje muffinkowe pierwsze miejsce, bo tak dobrych jeszcze nie jadłam. Są zupełnie w moim guście: duże, wilgotne, owocowe, owsiane, aromatyczne, sycące – idealne ^^ 


A jeszcze powinno was zachęcić to, że gdyby tego było mało, że są takie pyszne i zdrowe, to w dodatku jak na muffiny małokaloryczne (niżej skład odżywczy). Gorrrąco polecam xD


Składniki (16 muffinek):

Suche:
1 i 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej
¾ szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli

Mokre:
1 i ¼ szklanki maślanki
¼ szklanki oleju
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 jajka
+ 2 szklanki borówek amerykańskich (mogą być mrożone)

W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W mniejszej misce rozbełtać jajka, dodać resztę mokrych składników i przelać do suchych. Wszystko dokładnie przemieszać łyżką. Dodać borówki i delikatnie połączyć.
Formę do muf finek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do pełna. Posypać brązowym cukrem. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.

Na jedną muf finkę:
Kalorie 190; białko 4,2g; tłuszcz 5g; węglowodany 33,3g; błonnik 2,4g; żelazo 1,6mg; wapń 74mg



Komentarze

  1. Wyglądają ślicznie! A nie są kleisto-gumowate w środku? Co mi się tak zdarza przy robieniu ciast z płatkami owsianymi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością nie są, mają sprężystą i mięciutką strukturę :)

      Usuń
  2. W takim razie chętnie je wypróbuję, tym bardziej, że borówki już niedługo będę mogła zbierać wiadrami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie marzą mi się takie z owocami <3 chyba zrobię, tylko z jagodami :D pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przeapetycznie :) Po powrocie z niedzielnego wyjazdu czuję, że je upiekę. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Też zaczęłam ostatnio łączyć mąkę żytnią i pszenną. Uwielbiam to połączenie. A muffiny z borówką amerykańską są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne, smakowite i zdrowie przepisy tu widzę, lecę do obserwujących! I na pewno będę tu częstym gościem <3

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę, a ja jutro planuję muffiny z naszymi leśnymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie, a zwykłe nasze borówko/jagódki mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, myślę, że na smaku na pewno nie ucierpią. Jednak te borówki daję trochę inny aromat :)

      Usuń
  9. robiłam wczoraj z połowy poracji, pyszne :D sernikobrownie z truskawkami tez zwala z nóg, a dziś chyba croissanty :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku