Muffiny owsiane z borówkami amerykańskimi
Wchodzę do sklepu, zmierzam na stoisko z owocami, a tam
wielkie, dorodne, kosze borówek amerykańskich! Normalnie nie da się przejść
obok nich obojętnie, a na ich widok już wiedziałam, jaki przepis czeka w
pogotowiu.
A teraz pędźcie do sklepu po borówki, bo te muffiny są
N-I-E-Z-I-E-M-S-K-I-E ! No i mam swoje muffinkowe pierwsze miejsce, bo tak
dobrych jeszcze nie jadłam. Są zupełnie w moim guście: duże, wilgotne, owocowe, owsiane, aromatyczne,
sycące – idealne ^^
A jeszcze powinno was zachęcić to, że gdyby tego było mało,
że są takie pyszne i zdrowe, to w dodatku jak na muffiny małokaloryczne (niżej
skład odżywczy). Gorrrąco polecam xD
Składniki (16 muffinek):
Suche:
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej
¾ szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki soli
Mokre:
¼ szklanki oleju
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 jajka
W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W
mniejszej misce rozbełtać jajka, dodać resztę mokrych składników i przelać do
suchych. Wszystko dokładnie przemieszać łyżką. Dodać borówki i delikatnie
połączyć.
Formę do muf finek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto
do pełna. Posypać brązowym cukrem. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C.
Na jedną muf finkę:
Kalorie 190; białko 4,2g; tłuszcz 5g; węglowodany 33,3g;
błonnik 2,4g; żelazo 1,6mg; wapń 74mg
Źródło: Fifty is the New forty
Wyglądają ślicznie! A nie są kleisto-gumowate w środku? Co mi się tak zdarza przy robieniu ciast z płatkami owsianymi...
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie są, mają sprężystą i mięciutką strukturę :)
UsuńW takim razie chętnie je wypróbuję, tym bardziej, że borówki już niedługo będę mogła zbierać wiadrami ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie marzą mi się takie z owocami <3 chyba zrobię, tylko z jagodami :D pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeapetycznie :) Po powrocie z niedzielnego wyjazdu czuję, że je upiekę. :)
OdpowiedzUsuńMniam! Też zaczęłam ostatnio łączyć mąkę żytnią i pszenną. Uwielbiam to połączenie. A muffiny z borówką amerykańską są cudowne!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, smakowite i zdrowie przepisy tu widzę, lecę do obserwujących! I na pewno będę tu częstym gościem <3
OdpowiedzUsuńO proszę, a ja jutro planuję muffiny z naszymi leśnymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, a zwykłe nasze borówko/jagódki mogą być?
OdpowiedzUsuńOczywiście, myślę, że na smaku na pewno nie ucierpią. Jednak te borówki daję trochę inny aromat :)
Usuńrobiłam wczoraj z połowy poracji, pyszne :D sernikobrownie z truskawkami tez zwala z nóg, a dziś chyba croissanty :D
OdpowiedzUsuń